Vorige maandVolgende maandjuni 2011
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Vraag en antwoord met Han Nefkens

Museum Boijmans Van Beuningen stelde een aantal vragen aan kunstverzamelaar, schrijver en mecenas Han Nefkens. Deze zomer is in de Willem van der Vorm galerij een tentoonstelling over de eerste tien jaar van zijn mecenaat te zien. Bent u ook benieuwd naar de beweegredenen van de kunstverzamelaar of zou u willen weten hoe u zelf mecenas kan worden?

Hoe word je een mecenas? 

Praktisch iedereen kan mecenas worden, het is een kwestie van betrokkenheid, niet van geld. Wanneer twintig mensen ieder duizend euro per jaar inleggen heb je een mooi bedrag om een werk van te kopen, een opdracht te geven of een catalogus te maken. 

U wordt vaak een onconventionele kunstverzamelaar genoemd. Kunt u dit verklaren?

Dat is misschien omdat ik de werken niet zo nodig wil bezitten als wel het plezier er van met anderen wil delen door ze direct na aankoop langdurig uit te lenen aan musea, vaak als 'promised gift'. Wat de verzameling verder onderscheidt is het internationale karakter, niet alleen van de kunstwerken zelf maar ook van de verschillende musea waar deze zich bevinden. 

Heeft u altijd een passie voor hedendaagse kunst gehad? 

Nee, die is pas een jaar of elf geleden ontstaan bij het zien van hedendaagse kunst in New York. Mijn beste vriend, die er ook nog niet zo lang daarvoor kennis mee had gemaakt opende mijn ogen en ik ontdekte een nieuwe wereld waar ik deel van uit wilde maken. 

Wat betekent Museum Boijmans Van Beuningen voor u? 

Museum Boijmans van Beuningen was het museum waar mijn moeder met haar damesclubje rondleidingen kreeg en thuis enthousiaste verhalen over vertelde, het is de plek waar ik als jongen graag middagen doorbracht om naar schilderijen te kijken en het is de plek waar ik me nu buitengewoon betrokken bij voel. 

Heeft de H+F Collectie, ondanks dat deze verspreid is over verschillende musea, een eigen karakter? 

Ik denk het wel omdat ieder werk het stempel heeft van mijn keus. Wat de werken verbindt is dat wat mij tot ze heeft aangetrokken, een zeker poëtisch element, de ingehouden kracht, het raadselachtige soms. 

Welke aankoop zal u altijd bijblijven en waarom? 

Dat was het werk Children van Jeff Wall, het eerste werk dat ik kocht na mijn herstel van een ernstige ziekte. De negen foto's van kinderen zijn vol leven en hoop, dat sprak mij toen enorm aan en dat doet het nog steeds. 

Is particulier mecenaat het alternatief voor overheidssubsidies, die op het moment sterk gekort worden? 

Particulier mecenaat moet niet in de plaats komen van overheidssubsidies, het moet deze aanvullen. Kunst en cultuur zijn van levensbelang voor ons allemaal, dat moet de overheid erkennen en daar ook naar handelen.