Vorige maandVolgende maandnovember 2010
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Spaanse gasten - een voorschot op De Collectie Verrijkt

vanaf 27 november 2010 t/m 21 maart 2011

Bartolomé Esteban Murillo. Maria met kind, circa 1655-1660 Olieverf op doek. Bruikleen: Het Mauritshuis.  Spaanse Gasten, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Meester van de Amsterdamse Bodegone. Keukenstuk (bodegone), circa 1625. Olieverf op doek. Bruikleen: Rijksmuseum Amsterdam 2004. Spaanse Gasten, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Spaanse Gasten, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Francisco José de Goya y Lucientes. Portret van Don Ramón Satué, 1823. Olieverf op doek. Aankoop met steun van Vereniging Rembrandt.

Van Bosch tot Goya tot Magritte: in het voorjaar van 2011 toont Museum Boijmans Van Beuningen zijn indrukwekkende collectie schilderkunst in een geheel nieuw licht. De verzameling wordt gedurende twee jaar verrijkt met topstukken uit binnen- en buitenland en presenteert het beste van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Vanaf 27 november is een voorschot op De Collectie Verrijkt te zien. De keuze is gevallen op Spaanse kunst, die in de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen vrijwel ontbreekt.

‘Spaanse gasten: een voorschot op De Collectie Verrijkt’ toont de komende wintermaanden met drie Spaanse meesterwerken op welke manier de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen met interessante bruiklenen kan worden aangevuld.

Murillo en Goya

Centraal in deze presentatie staat het schilderij ‘Maria met kind’ van Bartolomé Esteban Murillo (1628-1682) die circa tweehonderd jaar geleden door koning Willem I aan het Haagse Mauritshuis werd geschonken. Het Mauritshuis heeft het schilderij later aan het Rijksmuseum overgedragen, dat het werk in 2004 uitleende aan Museum Boijmans Van Beuningen. De andere ster van de show is het anonieme Spaanse Keukenstuk dat in 1922 door particulieren voor het Rijksmuseum werd gekocht. Ook Goya’s meesterlijke Portret van Don Ramon Satue (1823), een absoluut topstuk, werd op deze manier verworven.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit niet alleen een uitzonderlijke collectie Zuid- en Noord-Nederlandse schilderkunst, maar ook een unieke Italiaanse en Franse verzameling. Spaanse kunst bezit het museum echter nauwelijks. Deze Spaanse gasten tonen hoe de museumcollectie door bruiklenen verrijkt kan worden. Bij de drie schilderijen wordt uitgelegd wanneer en met welke ambitie ze naar Nederland werden gehaald.

De Collectie Verrijkt

Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland dat uit eigen bezit een indruk kan geven van de rijkdom van de Europese schilderkunst. De meesterwerken van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude, van Rubens en Rembrandt, van Dürer en Titiaan, maar ook van Kandinsky en Magritte, krijgen onder andere gezelschap van schilderijen van Memling, Tintoretto en Spencer. Ook worden er enkele schilderijen getoond die de afgelopen jaren in het depot werden bewaard. De Collectie Verrijkt opent op 16 april 2011.

Samenwerking

Gastconservator voor De Collectie Verrijkt is Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en fellow van de Vereniging Rembrandt. De Vereniging ondersteunt Nederlandse musea bij kunstaankopen en wil de kennis over het Nederlands openbaar kunstbezit vergroten. Speciaal daartoe stelde zij het Vereniging Rembrandt fellowship in.
Voor de vormgeving tekent stylist Maarten Spruijt, met medewerking van beeldend kunstenaar Peter Struycken, die een kleurontwerp maakt voor de wanden en lichtadvies geeft.

Bekijk de film: Peter Hecht (Fellow Vereniging Rembrandt) over de Spaanse Gasten als opmaat van De Collectie Verrijkt.

De Collectie Verrijkt wordt mede mogelijk gemaakt door: Hoofdsponsor KPN, hoofdbegunstiger Vereniging Rembrandt. Met dank aan Sikkens, BankGiro Loterij en Rabobank Rotterdam. Aanvullende financiering werd verkregen uit de nalatenschap van mevrouw Van Riemsdijk-Borsje.