Vorige maandVolgende maandapril 2011
zo ma di wo do vr za
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

De Collectie Verrijkt - Van Bruegel en Bosch, tot Magritte en Dalí

nu te zien

Jan van Scorel (Schoorl 1495 - Utrecht 1562) Portret van een jonge scholier, 1531, olieverf op paneel, 46,6 x 35 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen Pieter Bruegel de Oude (1526? - 1569), Toren van Babel, ca. 1556, olieverf op paneel, 59,9 x 74,6 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Wassily Kandinsky (Moskou 1866 – Neuilly-sur-seine 1944), Lyrisch, 1911 De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Rembrandt Harmensz van Rijn (Leiden 1606 - Amsterdam 1669), Titus aan de lessenaar, 1655, olieverf op doek,  77 x 63 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen Titiaan (Pieve di cadore 1482/90 - Venetië 1576), Jongen met honden in een landschap, 1565 – 1576, olieverf op doek, 99,5 x 117 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen Vincent van Gogh (Groot-Zundert 1853 - Auvers-sur-oise 1890), Portret van Armand Roulin, 1888, olieverf op doek, 65 x 54 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Jheronimus Bosch (‘s-Hertogenbosch ca. 1450-1516), De Marskramer, olieverf op paneel, achthoekig 71 x 70,6 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Stanley Spencer (1891-1959) Zelfportret, 1936, Olieverf op doek, bruikleen Stedelijk Museum Amsterdam De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Paulus Moreelse, Vertumnus en Pomona, circa 1630, olieverf op doek. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen David Hockney, Twee strandstoelen, Calvi, 1972, doek. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen Gustave Van De Woestyne (1881-1947) De blinde, 1910, olieverf op doek. Bruikleen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. © Lukas - Art in Flanders vzw Valerius De Saedeleer (1867-1941) Sneeuw in Vlaanderen, 1928, olieverf op doek. Bruikleen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. © Lukas - Art in Flanders vzw. De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Lovis Corinth (1858-1925) Georg Brandes, 1925, olieverf op doek. Bruikleen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. © Lukas - Art in Flanders vzw. De Collectie Verrijkt, Tentoonstellingsbeeld, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg

Om de paar jaar wordt de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen opnieuw ingericht. In het voorjaar van 2010 is de presentatie 'verrijkt' met ruim twintig bruiklenen uit andere musea in Nederland en uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Deze twintig topstukken en een kleine 350 schilderijen en beelden uit de Westerse kunst van 1500 tot 1940 zijn ingezet in een zeer verrassende, nieuwe opstelling, verdeeld over 50 zalen in het Van der Steur-gebouw. Nu, twee jaar later gaan twaalf bruiklenen retour naar de musea waarvan ze zijn geleend. Hier komen nieuwe bruiklenen of werken uit het depot voor in de plaats.

De bijzondere verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen bevat onder andere meesterwerken van Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Rembrandt en Dürer. Maar ook van Kandinsky en Magritte. Onder de ruim twintig schilderijen, die de verzameling van het museum de afgelopen jaren al verrijkte, bevinden zich werken van onder meer Tintoretto en Goya. Uit Antwerpen is een portret te zien van Memling. De Collectie Verrijkt is te bereiken via een eigen ingang, waardoor de bezoeker een klassieke museumervaring ondergaat en een ware reis door de kunstgeschiedenis kan maken.

Het concept van deze presentatie is ontwikkeld door Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, daartoe in staat gesteld door de Vereniging Rembrandt. Hecht heeft als gastconservator voor ons museum de oorspronkelijke selectie en begeleidende teksten verzorgd. Na een periode van twee jaar zet het museum De Collectie Verrijkt nu voort. Voor de vormgeving tekende stylist Maarten Spruyt, met medewerking van beeldend kunstenaar P. Struycken, die het palet voor de zaalkleuren heeft ontworpen.

Met dank aan

De Collectie Verrijkt is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum, en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, Sikkens, K.F. Hein Fonds en de Rabobank, educatief partner.

Collectie Verrijkt op reis

Monets "La maison du pêcheur, Varengeville" en "Papaverveld" worden samen met Sisleys "Un verger au printemps, By" en Seghers' "Rivierdal met huizen" in bruikleen gegeven. Deze werken zijn vanaf oktober te zien in respectievelijk Palazzo della Gran Guardia, Verona en Basilica Palladiana, Vicenza in de tentoonstelling "Around Monet: The landscape from the seventeenth to the twentieth century".

De werken van René Magritte “La reproduction interdite" (1937) en “Le modèle rouge III" (1937) in zaal 34 worden in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling  Magritte: The Mystery of the Ordinary, 1926-1938" die onder meer wordt getoond in MoMA, NY; The Menill Collection, Houston en Art Institute Chicago, Chicago.

Kijk!

Houd ArtTube in de gaten: er verschijnen diverse films waarin conservatoren over hun favoriete object uit de collectie vertellen. Boeiende verhalen, gekke anekdotes en oprechte verwondering. Kijk hier!

Museum Boijmans Van Beuningen bij de AVRO: Bedrijfscollecties, museale verzamelingen in depots en privécollecties die normaal gesproken niet zomaar toegankelijk zijn worden aan het licht gebracht. In de aflevering Verborgen Collecties op onderstaande data, was aandacht voor de tentoonstelling ‘De Collectie Verrijkt'. Kunsthistoricus Jhim Lamoree volgt gastconservator Peter Hecht bij het samenstellen van deze bijzondere tentoonstelling met diverse bruiklenen van meesterwerken van Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Rembrandt en Dürer.

Bekijk hier de afleveringen van De Collectie Verrijkt in AVRO's Kunstuur 'Verborgen Collecties'
Aflevering 1, zaterdag 16 april 2011
Aflevering 2, zaterdag 30 april 2011
Aflevering 3, zaterdag 7 mei 2011

Luister!

Ook op de radio werd aandacht geschonken aan De Collectie Verrijkt! Luister hier naar het interview van VPRO De Avonden met Peter Hecht.

Fotograferen op zaal

De bruiklenen (te herkennen aan de groene zegel) mogen officieel niet gefotografeerd worden. De overige werken mogen wel gefotografeerd worden, zij het zonder flits.

Vereniging Rembrandt

De Collectie Verrijkt wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt. Op hun website wordt een overzicht gegeven van de presentatie. Bekijk het hier