Vorige maandVolgende maandjanuari 2009
di wo do vr za zo ma
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

De Collectie Twee

vanaf 17 januari 2009 tot eind maart 2011

foto Kees Spruijt foto Kees Spruijt foto Maarten Laupman zaal 15 III, foto Maarten Laupman

De oude opstelling van de vaste collectie De Collectie Twee is niet meer te zien. De afdeling moderne en oude kunst is opnieuw ingericht met een bijzondere verzameling schilderijen uit de museumcollectie en een twintigtal 'gasten'. Vanaf 16 april kunt u genieten van deze opstelling: De Collectie Verrijkt.

Over De Collectie Twee

Vier jaar geleden opende het museum De Collectie Eén, waarin de nadruk lag op de chronologie. Met De Collectie Twee bracht het museum zijn grootste en tegelijkertijd minst zichtbare verzameling voor het voetlicht. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier werden deze kunstwerken zelden getoond aan het publiek. De Collectie Twee koppelde de tekeningen en prenten aan schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen uit dezelfde tijd. De functionele relaties tussen de verschillende kunstvormen werden benadrukt. Het publiek kreeg zo inzicht in de betekenis, de context en de ontstaansgeschiedenis van de kunstwerken.
Tekeningen vormen een vast onderdeel van de kunstenaarsopleiding en van het creatieve proces: schetsen en studies zijn onontbeerlijk in de voorbereiding van schilderijen en prenten. De prentkunst kenmerkt zich door de vermenigvuldiging in druk. Voor kunstenaars als Dürer, Rembrandt en Goya was het dan ook een aantrekkelijk medium om een breder publiek te bereiken.

Hoogtepunten

De tentoonstelling De Collectie Twee volgde in grote lijnen de chronologie. Enkele hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis kregen bijzondere aandacht. De zwaartepunten binnen de schilderkunst liggen bij Rembrandt, Rubens en de surrealisten. In De Collectie Twee zijn prominente tekeningen te zien van Dürer, Michelangelo, Fra Bartolommeo, Rubens, Piranesi, Boucher en Cézanne. In de presentatie van gebruiksvoorwerpen spreken de tafelcultuur uit de renaissance, het rijke 17de-eeuwse burgerinterieur, de modernistische vormgeving uit in het interbellum en het hedendaagse design het meest tot de verbeelding. De moderne kunst begint bij de Nederlandse romantiek en eindigt met de kunst van het interbellum. Hoogtepunten in dit deel van het circuit zijn het Franse impressionisme en de kunst op papier rond 1900, met als bijzondere focus het in 2007 verworven schoorsteenstuk van Dijsselhof. Klassieke iconen van onder anderen Magritte, Dalí en Kokoschka worden gecombineerd met recente aanwinsten van Tanguy, Cornell en Beckmann.
Voor de tekeningen en prenten in De Collectie Twee zijn nieuwe vitrines ontworpen. De inhoud van de vitrines wordt elke drie maanden gewisseld. Het ontwerp van de vitrines en de inrichting van De Collectie Twee is verzorgd door Maarten Spruyt, stilist.

De Collectie Twee is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum, en mede mogelijk gemaakt door de
BankGiro Loterij en de Rabobank, educatief partner.