Vorige maandVolgende maandseptember 2007
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Vreemde dingen - Surrealisme en design

vanaf 29 september 2007 t/m 13 januari 2008

Mae West, foto Paramount uit archief Nederlands Filmmuseum Rene Magritte - La Reproduction Interdite

Museum Boijmans Van Beuningen toont de bizarre en shockerende wereld van het surrealisme voor het eerst in al zijn veelzijdigheid. Geen kunststroming heeft meer invloed gehad op onze cultuur dan het in 1924 door André Breton gelanceerde surrealisme.

Hoe de principieel antimodernistische, op Freud en Marx gebaseerde stroming doorwerkte in mode, theaterontwerpen, architectuur en interieur is nu voor het eerst te zien in deze unieke expositie in Rotterdam, de thuishaven van een uitgelezen collectie surrealisme.

Wereldberoemde schilderijen van Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zetten samen met de meest excentrieke objecten uit de twintigste eeuw de toon. Van het strijkijzer met spijkers van Man Ray, de oorbellen die Yves Tanguy beschilderde voor Peggy Guggenheim, tot Meret Oppenheims Tafel met vogelpoten en de dramatische Skeletjurk van Elsa Schiaparelli.

De vele honderden kunstwerken en designobjecten, die een ware visuele en intellectuele revolutie ontketenden, zijn afkomstig van particuliere verzamelingen en museumcollecties uit de hele wereld.

De toonaangevende Antwerpse modeontwerpers Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene zijn door Museum Boijmans Van Beuningen uitgenodigd voor het tentoonstellingsontwerp. Zij smelten niet eerder bij elkaar getoonde objecten samen tot een hedendaagse surrealistische ervaring: een spectaculair concept geïnspireerd op de rol die de etalagepop speelt als fetisj van de surrealisten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Victoria and Albert Museum in Londen en het Guggenheim Museum Bilbao en is mede mogelijk gemaakt door: HGIS-Cultuurprogramma en de Mondriaan Stichting.
Mediapartner: Hollands Diep

Voor een unieke surrealistische ervaring inclusief overnachting verwijzen wij u naar ons arrangement met het Westin hotel in Rotterdam.

In het verlengde van deze tentoonstelling is er een wedstrijd georganiseerd. Het museum had gevraagd een 'vreemde film' op te sturen. De vijf genomineerde films zijn naast in het museum ook op internet te zien.

Hier kunt u een aantal korte filmpjes bekijken over de tot standkoming, achtergrond en activiteiten rond de tentoonstelling 'Vreemde dingen: Surrealisme en design'.