Vorige maandVolgende maandfebruari 2016
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
             

Sensory Spaces 8 - Mike Nelson

vanaf 13 februari 2016 t/m 5 juni 2016

Sensory Spaces Visual Front. Ontwerp Thonik. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut. Installatiefoto, Sensory Spaces 8. Foto: Studio Hans Wilschut.

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor Sensory Spaces 8 nodigt Museum Boijmans Van Beuningen de Britse kunstenaar Mike Nelson (Loughborough 1967) uit. Nelson presenteert het werk ‘Amnesiac Shrine’: een installatie bestaande uit een aantal achtereenvolgende kunstwerken dat samen een omvangrijke categorie vormt binnen zijn oeuvre. De kunstwerken die in de Amnesiac Shrine te zien zijn werken als metafoor, ze vormen serie verbeeldingen die Nelson bijna twintig jaar geleden heeft bedacht. Het zijn leden van een denkbeeldige motorbende, geboren uit de smeulende resten van de eerste Golfoorlog. In de overkoepelende installatie Amnesiac Shrine, die vanaf 13 februari te zien is, toetst Nelson het besef van fundamentele elementen zoals tijd en ruimte aan de hand van deze metaforen. Door middel van spiegelingen, illusies en flashbacks ontketend Mike Nelson een meeslepende ervaring op het grensvlak van wat kunst is en wat niet.

Amnesiac Shrine

De volledige titel van de installatie luidt ‘Amnesiac Shrine’ of ‘The Misplacement (a futurological fable): Mirrored Cubes - inverted - with the reflection of their inner psyche as represented by a metaphorical landscape.’ De kunstenaar zelf legt uit: ‘The Amnesiacs is een oeuvre dat halverwege de jaren negentig tot stand is gekomen toen ik me ging interesseren voor Sovjet-Russische sciencefictionliteratuur. Ik stuitte op Stanis?aw Lem, Arkady en Boris Strugatsky die sciencefiction in de Sovjetunie gebruikten om de censuur te omzeilen en op intelligente wijze over het menselijk lot te schrijven. Het gebruik van deze metaforen was de start voor deze reeks werken.’

ARTtube

Bekijk hier de ARTtube-video over Sensory Spaces 8 - Mike Nelson:
 
 

Te zien in

Sensory Spaces 8 - Mike Nelson is te zien in Zaal A op de begrane grond

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon
Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig
Sensory Spaces 3 - Elad Lassry
Sensory Spaces 4 - Liu Wei
Sensory Spaces 5 - Siobhán Hapaska
Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek
Sensory Spaces 7 - Aleksandra Domanovic 
Sensory Spaces 8 - Mike Nelson
Sensory Spaces 9 - Beni Bischof
Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

Met dank aan

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.