Vorige maandVolgende maandoktober 2014
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Studio Wieki Somers - Ongewoon gewoon

vanaf 11 oktober 2014 t/m 11 januari 2015

Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Zaaloverzicht Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) - 'Ongewoon gewoon'. Foto: Studio Wieki Somers. Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers), Merry-Go-Round Coat Rack, 2009. Touw, plastic, metaal, textiel, etc. Diameter: 10 m., hoogte: 4,2 m. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers), Mitate - Gi (Right Decision), 2013. Perspex, touw, ledverlichting, aluminium, staal, polyester, steen, Foto: Fabrice Gousset. Ontwerp: Thonik.

Dit najaar viert Museum Boijmans Van Beuningen het tienjarige jubileum van Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’. Een selectie van een dertigtal objecten tonen werk uit deze periode, met de nadruk op de nieuwste series. Ontwerpen die nog niet eerder te zien waren in Nederland komen naar het museum. De presentatie laat de specifieke kijk van Studio Wieki Somers op de werkelijkheid zien. De vakkundig geproduceerde objecten vallen op door de combinatie van schoonheid, technisch vernuft en associatieve beeldtaal. 'Ongewoon gewoon' nodigt de toeschouwer uit om met andere ogen naar zijn eigen dagelijkse realiteit te kijken.

Sinds 2008 is de `Merry-Go-Round Coat Rack’, de carrouselvormige garderobe van Studio Wieki Somers, een van de blikvangers in het entreegebied van het museum. Dit najaar wordt met een overzichtstentoonstelling meer aandacht besteed aan het werk van deze ontwerpers. Studio Wieki Somers maakt alledaagse objecten tot bijzondere voorwerpen. Hierbij komen fantasie en werkelijkheid samen in hun ontwerpen die opvallen door bijzondere materiaaldetails en technisch vernuft. Studio Wieki Somers laat met hun werk zien hoe buitengewoon het gewone kan zijn.

Ongewoon gewoon

Uit de eigen designcollectie van het museum is bijvoorbeeld ‘High Tea Pot’ (2006) te zien, een theepot gevormd als een schedel met een bontje als theemuts. Dit object verwijst onder andere naar de vanitasmotieven in de 17e eeuwse jachtstillevens. Een genre dat ook veelvuldig vertegenwoordigd is in de museumcollectie. Er zijn ook objecten uit de serie ‘Frozen in Time’ (2010) te zien, die geïnspireerd is op extreme weersomstandigheden uit 1987, toen het Nederlandse landschap werd vastgevroren door een ijzelstorm en de tijd stil leek te staan. Een recent project van Studio Wieki Somers is ‘Chimney Pots’ (2014), een reeks van bijzonder vormgegeven schoorstenen voor een bouwproject in Hoofddorp geïnspireerd op laat middeleeuwse, Engelse Tudor architectuur. Ook te zien zijn de lampen uit de serie ‘Mitate’ (2013), waarvoor inspiratie werd opgedaan in Japan. De lampen zijn indrukwekkend door de materialen die gebruikt zijn en de versmelting van traditie en ambacht met moderne technieken. Rond deze objecten zijn materiaalproeven opgehangen die de zaal ruimtelijk indelen.

Jubileumpublicatie

Gelijktijdig verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin de ontwerpfilosofie van Studio Wieki Somers centraal staat. De publicatie is vormgegeven door Mevis & Van Deursen, met bijdragen van onder meer (inter)nationale designcritici Pierre Doze, Anniina Koivu en Louise Schouwenberg en conservator Annemartine van Kesteren. Fotograaf Elspeth Diederix kreeg de opdracht om de onderzoekthema’s van Studio Wieki Somers te visualiseren. Het boek is uitgegeven door JRP Ringier en verkrijgbaar in de (museum)winkel. 

ARTtube

Studio Wieki Somers is opgenomen in de documentairereeks Dutch Profiles. Deze aflevering en serie is te zien op het videokanaal ARTtube.nl en wordt tijdens de tentoonstelling ook getoond in de Videoruimte. Studio Wieki Somers biedt hierin een poëtische kijk op het dagelijks leven. Andere ontwerpen van Studio Wieki Somers en de designcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn ook te vinden op collectie online.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met dank aan Kvadrat.