Vorige maandVolgende maandoktober 2013
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig

vanaf 12 oktober 2013 t/m 9 februari 2014

Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Hans Wilschut

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Bij iedere editie van de serie Sensory Spaces verschijnt een uitgebreide brochure. Klik hier voor de editie Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig

Sabine Hornig (Duitsland, woont in Berlijn) staat bekend om haar foto's, sculpturen en installaties die de beleving van ruimte en tijd doen kantelen of op scherp zetten. Haar werk ziet er op het eerste gezicht vaak bedrieglijk eenvoudig uit, maar wie langer kijkt ontdekt dat zijn waarneming op de proef wordt gesteld.  Zo ook in de zaalvullende installatie die zij op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen vervaardigt. Het kunstwerk bestaat uit een open constructie van hout die aan de binnenzijde is bespannen met een transparante, bedrukte stof. Aan weerszijden van deze constructie zijn enkele handgemaakte architecturale elementen neergezet, zoals een vensterbank, een plateau en een slingerende wand.

Museumbezoekers kunnen niet alleen om het bouwwerk heen lopen, maar ook naar binnen gaan. Eenmaal binnen zien zij dat de ruimte niet afgesloten, maar semitransparant is. De bedrukte stof is namelijk zo doorzichtig dat het lijkt alsof er een tweede, fictieve ruimte over de bestaande tentoonstellingsruimte wordt gelegd. Deze tweede ruimte houdt het midden tussen werkelijkheid en fictie.

Hornig laat de toeschouwer op haast filosofische wijze nadenken over het beleven van ruimte en het verstrijken van tijd. Haar complexe, zinsbegoochelende installaties rijgen verschillende momenten, locaties en perspectieven aan elkaar. Hoewel Hornigs werk regelmatig is te zien in internationale solo- en groepstentoonstellingen, is dit de eerste keer dat haar werk in Nederland wordt tentoongesteld.

Voor de serie ‘Sensory Spaces’ worden de komende drie jaar kunstenaars gevraagd om in de Willem van der Vorm galerij een site-specific werk te maken. Deze kunstenaars hebben niet of nauwelijks in Nederlandse musea geëxposeerd en houden er een andere werkwijze, materiaalgebruik en visie op na. 

ARTtube

Bekijk hier de ARTtube-video over Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon
Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig
Sensory Spaces 3 - Elad Lassry
Sensory Spaces 4 - Liu Wei
Sensory Spaces 5 - Siobhán Hapaska
Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek
Sensory Spaces 7 - Aleksandra Domanovic 
Sensory Spaces 8 - Mike Nelson
Sensory Spaces 9 - Beni Bischof
Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

 

Met dank aan

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.