Vorige maandVolgende maandjuni 2014
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Paul Noble - NOBSON

vanaf 14 juni 2014 t/m 21 september 2014

Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail), 2003-2004. Potlood op papier. Ontwerp door Thonik Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail), 2003-2004. Potlood op papier. © Paul Noble. Courtesy Gagosian Gallery. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail), 2003-2004. Potlood op papier. © Paul Noble. Courtesy Gagosian Gallery. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Villa Joe , achterkant, 2012. Potlood op papier, 82x114 cm. © Paul Noble. Courtesy Gagosian Gallery. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Public Toilet, 1999. Potlood op papier, 242x252 cm. © Paul Noble. Courtesy Gagosian Gallery. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Acumulus Noblitatus (detail), 2000-2001. Potlood op papier. © Paul Noble. Courtesy Paul Noble. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Paul Noble, Mrs and Mrs Gate, 2013. Potlood op papier, 100x122 cm. © Paul Noble. Courtesy Gagosian Gallery. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg. Tentoonstellingsoverzicht Paul Noble - NOBSON. Foto: Lotte Stekelenburg.

De hedendaagse kunsttentoonstelling 'NOBSON', bracht in de zomer van 2014 voor het eerst de 23 gigantische potloodtekeningen van Paul Noble over zijn surrealistische Universum ‘Nobson Newtown’, tezamen.

Paul Noble - NOBSON in de media
 

Trouw
''Ook na uren ronddwalen door Nobson Newtown ontdek je telkens weer iets nieuws in de wirwar van potloodlijnen.'' *****

NRC Handelsblad
''Het ongebreidelde doet denken aan automatic drawings van surrealisten, tekeningen geleid door het onderbewustzijn.''

Volkskrant
''Kunst waarin je kunt verdwijnen, als kijker én maker.''

Elsevier
''De enorme tekeningen blijken vol merkwaardige details, vreemde wezens en bizarre taferelen uit het dagelijks leven van de Nobsonners.''

Bezoekers konden in de zomer 2014 zich verwonderen over de gebeurtenissen in de fantasievolle wereld 'Nobson Newtown'. Paul Noble (1963, Groot-Brittannië) werkt sinds 1996 aan het project. In de expositie werden alle van hem bekende grote werken (soms wel 7x5 meter per stuk) samengebracht. Deze serie was nog nooit bijeen getoond en verspreid geraakt over verzamelingen en musea over de gehele wereld. De serie werdt getoond ‘minus twee’, in verband met de projecten waaraan Paul Noble ook na de tentoonstelling in 2014 nog verder werk. In 2004 en 2005 kocht Museum Boijmans Van Beuningen twee werken van de kunstenaar. In die jaren is de afspraak gemaakt om het project tegen de tijd dat het zijn voltooiing nadert, al is het de vraag of het ooit afkomt, in de 1500 vierkante meter grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen te tonen.

Nobson Letters

Nobson Newtown is onder andere geïnspireerd op de omgeving en de vlakke grijze luchten van het engels kustplaatsen Whitley Bay waar Paul Noble opgroeit. De bouwstenen van Noble's metropool zijn een drie dimensionaal alfabet. Plaatsen als Nobspital (een ziekenhuis), Welcome to Nobson (een monument) of Nobsend (een begraafplaats). De stad is letterlijk te lezen voor de oplettende kijker. Het is een ook een stad van extremen, van cartooneske gebeurtenissen en waanzin die al tekenend voortkomen uit het brein van de kunstenaar. Vergelijkingen worden wel gemaakt  met het seksuele gekioel van Jeroen Bosch of de Utopische blik van Bruegel. Deze meesters zijn onderdeel van de vaste collectie van het museum en zijn ook gedurende de tentoonstelling te bewonderen in de vaste collectie.

Bekijk hier een video waarin Paul Noble vertelt over de mensen en plekken die zijn werk beïnvloeden.

Surreële tekeningen

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zurn.

Enkele werken van Paul Noble, uit de collectie van het museum, waren onlangs nog te zien in de  tentoonstelling 'Mateloos, schaamteloos, onbegrensd' waarin opok werk te zien was van Oscar Camilo de las Flores (Mexico), Mai van Oers (Nederland), P, Charlie Roberts (Verenigde Staten), ManfreDu Schu (Oostenrijk), Robert McNally (Verenigde Staten), Ewoud van Rijn (Nederland), Kinke Kooi (Nederland) en anderen.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd kunstenaarsboek in het Engels en Nederlands met teksten van Michael Shanks, Paul Kempers en Sjarel Ex. De publicatie is vormgegeven door Esther de Vries. De publicatie is verkrijgbaar in de (museum)winkel en via webshop.boijmans.nl.

ARTtube

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een ARTtube video gemaakt.  

Met dank aan

De tentoonstelling 'Paul Noble - NOBSON' wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Ammodo, Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds en Stichting Zabawas.

met dank aan:

inloopworkshop Paul Noble

Onder de indruk van Paul Noble's werk? Doe dan mee met een van de workshops voor het hele gezin en maak zelf een tekening. Alle tekeningen samen vormen één enorme getekende fantasiewereld. Elke zondag in de Kunst Studio.