Vorige maandVolgende maandapril 2013
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
demonstraties

Hand Made demonstraties - Fijnscheenwerk en Weven

1 april 2013

11:00-17:00 uur in de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht


Esmé Hofman Esmé Hofman Weefnetwerk Weefnetwerk

Tijdens de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht wordt vakmanschap op een voetstuk geplaatst. In de tentoonstelling zullen, naast kunstnijverheid- en designobjecten, diverse ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden aan het werk te zien zijn. In twee werkplaatsen demonstreren de vaklieden doorlopend complexe technieken en vaardigheden aan het publiek.

Esmé Hofman - Vlechtwerk

Wat in 1994 begon als een hobby groeide uit tot een bedrijf. Esmé Hofman werd gegrepen door de eeuwenoude techniek van het mandenvlechten. Ze volgde in Duitsland een vierjarige beroepsopleiding tot mandenvlechter. Het zwaartepunt lag bij het fijnscheenwerk; een techniek waarbij lange wilgentenen met de hand tot smalle strips geschaafd worden. Hoewel het fijnscheenwerk haar specialiteit is, gebruikt Esmé Hofman ook allerlei andere technieken en materialen. Hofman maakt eigen werk, maar werkt ook in opdracht en in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers als Scholten & Baijings, Rogier Sterk en Rachel Griffin.

Tijdens Hand Made demonstreert Esmé Hofman de verschillende technieken van het ambachtelijke fijnscheenwerk en vlechttechnieken.

www.esmehofman.nl 
 

Weefnetwerk

Weefnetwerk is een landelijke organisatie van wevers die streeft naar het bevorderen en verbeteren van het weefambacht. Weven is een ambacht dat al eeuwenlang wereldwijd wordt beoefend. Naast industriële weverijen zijn er ook nu nog veel amateurs, kunstenaars en professionele wevers. Een breed scala aan weeftechnieken, garens in vele kleuren en ander spannend weefmateriaal inspireert hen tot eigentijdse vormgeving. Vroeger werd gewerkt op eenvoudige weeframen of weefgetouwen, tegenwoordig werken ook zij op complexere of computergestuurde getouwen.

Tijdens Hand Made demonstreert Weefnetwerk verschillende weeftechnieken als gobelin en miniatuurweven en laten ze de mogelijkheden van verschillende weefgetouwen zien.

www.weefnetwerk.nl