Vorige maandVolgende maandjuni 2013
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Design in Rotterdam

De tentoonstelling ‘Design in Rotterdam. 25 jaar Stadscollectie’ illustreert het uitgesproken karakter van de stad met hoogtepunten uit de Rotterdamse designcollectie. De getoonde tafels, lampen en stoelen zijn in de afgelopen 25 jaar voor of in Rotterdam ontworpen. Zo zijn onder meer lampen van Henk Elenga, de ‘Random Chair’ van Bertjan Pot en meubels uit Collectie 1989 van Joep van Lieshout te bewonderen.

De designobjecten zijn gegroepeerd in vijf verschillende thema’s: Groo(t)s, Vooruit, Minimaal, Doe en Eigen wijze. Ieder thema vertegenwoordigt een karaktereigenschap van Rotterdam en samen vertellen ze het verhaal van de designontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar. Om het Rotterdamse karakter van deze ontwikkelingen nog beter te tonen, worden bij de designobjecten gedichten voorgedragen door Rotterdammers zoals Jules Deelder en Rien Vroegindeweij. Het ritme en de woordbeelden van deze gedichten, duiden als geen ander de kwaliteiten van de collectie.

De vijf thema’s

Groo(t)s’ van karakter zijn de ontwerpen die in de late jaren 80 en de jaren 90 ontstaan. Rotterdam wil zich dan ontwikkelen tot een internationale en kosmopolitische stad. Veel ontwerpers en architecten raken gefascineerd door de grootstedelijke cultuur en proberen deze te verbeelden. In de tentoonstelling zijn de eerste uitgaven van het tijdschrift Hard Werken te zien. Ook wordt een tekening van Rem Koolhaas en Madelon Vriesendorp getoond; ‘The Arrival of the Floating Pool’. Het werk verbeeldt de wonderlijke prestaties van de architectuur in de grote stad.

In ‘Vooruit’ wordt werk van Rotterdamse ontwerpers en kunstenaars getoond die zich los maken van elk vooringenomen idee. Het is een karaktertrek van een stad die geen klassiek centrum meer heeft. De Rotterdammer overleeft doordat hij zich niet wil verhouden tot hoe het vroeger was. De Collectie ‘89’ van Joep van Lieshout is een serie sculpturen die de kunstenaar in 1989 presenteerde als een meubellijn, inclusief gestandaardiseerde maten, kleuren en op bestelling leverbaar. Hij ontkoppelt hiermee zijn kunstwerken van de gangbare normen die worden gehanteerd binnen de kunstwereld.

Naast ‘Groo(t)s’ en ‘Vooruit’ is ‘Doe’ een ander Rotterdams kenmerk. Het zelf doen was in de jaren 70 en 80 de drijvende kracht van de Rotterdamse punk en new wave cultuur. Deze houding is nog steeds typerend binnen het culturele leven in Rotterdam. Het experimenteren met nieuwe materialen en het zelf produceren levert nieuwe producten op. Zo is de Graafvaas van Bertjan Pot te zien, de Bellflower van Studio Wieki Somers en een kabinet gemaakt van giethars van Vincent de Rijk.

Minimaal’ is ook een thema van de tentoonstelling. Meer dan waar ook zien we in Rotterdam de behoefte om helder en bondig te zijn. Niet alleen in de iconische architectuur van het functionalisme en het Nieuw Bouwen uit de 20ste eeuw is dit te zien, ook in het huidige ontwerp overheerst dit idee nog altijd. In de tentoonstelling is het werk ‘Wood Ring’ (2010) van Chris Kabel te zien. Door een boom niet haaks doormidden te zagen, maar telkens onder een kleine hoek, transformeert een rechte boom zich tot een cirkelvormige bank.

Eigen wijze’ is het laatste thema en laat zien hoe in de grote uniforme stad ook de behoefte ontstaat om de eigen stem te laten horen. Als smeltkroes van vele culturen is in Rotterdam deze stem zeer divers. Vanaf de jaren negentig vertellen ontwerpers zoals Hella Jongerius, Jurgen Bey en Christien Meindertsma een duidelijk eigen verhaal. Dit kan gaan over de achtergrond van het materiaal, Urchin Poof, een nieuw idee over het moderne werken, Oorstoel, of het zoeken naar een individueel handschrift binnen de industriële productie, the Worker stoel van Hella Jongerius.

De kunstenaars in de Stadscollectie Rotterdam

Atelier Van Lieshout, Bas van Beek, Chris Kabel, Gerard Hadders, Rem Koolhaas, Henk Elenga, Joep van Lieshout, Jan Konings, Jongeriuslab, MNO, Richard Hutten, Studio Bertjan Pot, Studio Makkink & Bey, Ton Haas, Tomá Libertíny.

Bruiklenen

Bas van Beek, Catelijne van Middelkoop, Chris Kabel, Helmut Smits, Hard werken, Marcel Wanders, Studio Wieki Somers, Vincent de Rijk, Victor Mani.