Vorige maandVolgende maandoktober 2014
zo ma di wo do vr za
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

The Future of Fashion is Now

t/m 18 januari 2015

The Future of Fashion is Now, Museum Boijmans Van Beuningen. Concept / Art Direction: Glamcult Studio. Foto: Jouke Bos. Viktor&Rolf Haute Couture, seizoen najaar/winter 2013. Foto Peter Stigter. Ana Rajcevic, Animal - The Other Side of Evolution, 2012. Foto: Woland. Hussein Chalayan, Laser Dress uit Readings collectie, lente/zomer 2008. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Han Nefkens H+F Fashion on the Edge 2010. Foto: Nick Knight. Carole Collet, Basil No. 5 (Ocimum Basilicum Rosa), Biolace, 2010 - 2012. Foto: © Carole Collet, Central Saint Martins, University of the Arts, Londen. Rejina Pyo, tentoonstelling ‘Structural Mode’ in Museum Boijmans Van Beuningen, 2012. Foto: Lotte Stekelenburg. Pyuupiru, Mercury, uit de reeks Planetaria, 2001. Foto: Masayuki Yoshinaga. Pauline van Dongen, Wearable Solar-jas, 2013. Model: Julia J., Fresh Model Management. Foto: Mike Nicolaassen. Julia Krantz, Shell collectie, 2009. Foto: Katrin Kirojood. Si Leong Chan, Hug me, 2012. Foto: Sara Pista. Anrealage - Kunihiko Morinaga, Bone, presentatie van de collectie lente/zomer 2013. Foto: Anrealage Co., Ltd. Little Shilpa - Shilpa Chavan, Grey Matters, lente/zomer 2014. Model Erika Packard. Foto: Prasad Naik.

Willen we echt iedere zes maanden een nieuwe garderobe of kan mode langer mee? Moet de pasvorm van een jurk voldoen aan het heersende schoonheidsideaal of kan het ook anders? Wat is de rol van mode in de opmars van de zogenaamde ‘wearable technology’, zoals Google Glass? Dit zijn de fundamentele vragen die centraal staan bij de nieuwste generatie modeontwerpers. Museum Boijmans Van Beuningen toont de mode van de toekomst, met werk van onder anderen Viktor & Rolf, Christophe Coppens (België), Hussein Chalayan (Cyprus) en Rejina Pyo (Korea).

Koop hier uw online entreebewijzen voor 'The Future of Fashion is Now'.

 

De nieuwste generatie modeontwerpers kijkt met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Ze komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. Duurzaamheid, futuristische technologieën en de maatschappelijke waarde van kleding zijn thema’s waarmee deze ontwerpers vorm geven aan de mode van de toekomst. ‘The Future of Fashion is Now’ - met niet alleen kleding en accessoires maar ook video’s en installaties - is dit najaar te zien in de 1500 m2 grote tentoonstellingsruimte van het museum. De tentoonstelling is een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge.

Mode van morgen

De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf reageert met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleit voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (UK) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De hand gebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de bepalende invloed van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe invalshoeken over wat ‘mode’ in de toekomst zou kunnen zijn. Een smartphone opladen onderweg is geen probleem met de jas uit het ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen.

Zes ontwerpers maakten exclusief voor de tentoonstelling nieuw werk, hiertoe in staat gesteld door de Han Nefkens Fashion on the Edge Award. Op het nieuwe online platform www.futureoffashion.nl is het werkproces van deze commissies te zien.

Publicatie, Boijmans Tour en meer

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie en - met dank aan de BankGiro Loterij - een speciale app waarin een aantal ontwerpers aan het woord komt. De tour die op de app te zien is, is ook te raadplegen via tour.boijmans.nl. Op ARTtube vind je verschillende video's over ontwerpers die onderdeel uitmaken van de tentoonstelling. Het museum organiseert verschillende activiteiten workshops en lezingen.

In de Videoruimte wordt een selectie ARTtube-video’s getoond die aansluit bij de ´The Future of Fashion is Now´. We zien hoe Iris van Herpen 3D-printtechniek inzet in haar ontwerpproces. Trendvoorspeller Li Edelkoort bespreekt de rol van textiel in onze samenleving. 

Bij de tentoonstelling hoort een boekje met meer informatie over de ontwerpen en quotes van de ontwerpers. Dit boekje is te vinden in de tentoonstelling zelf en tevens hier te downloaden.

Han Nefkens Fashion on the Edge

Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen (ArtEZ hogeschool voor de kunsten) in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst, initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene.

Met dank aan

‘The Future of Fashion is Now’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Han Nefkens Fashion on the Edge, Boijmans Business Club, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Breeman Talle Fonds), BankGiro Loterij, het K.F. Hein Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht. Vogue Nederland is mediapartner van de tentoonstelling.

Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen is hét museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ staat vormgeving ook in 2014 centraal. Naast ‘The Future of Fashion is Now’ is er met diverse bijzondere designtentoonstellingen en de rijke collectieopstelling weer veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.

Tijdens deze tentoonstelling geldt er voor het hele museum een toeslag van €2,- van 11 oktober t/m 18 januari.
 

activiteiten

groepsbezoek

U bent van harte welkom om in groepsverband het museum te bezoeken. Groepen vanaf 15 personen zijn verplicht zich aan te melden. U kunt zich hier online aanmelden en eventueel een rondleiding boeken. 

Design in Boijmans

Catalogus 'The Future of Fashion is Now'

 http://webshop.boijmans.nl/NL/webshop/0/0/1/55308

webshop

koop nu uw e-tickets

Koop hier uw online entreebewijzen voor 'The Future of Fashion is Now'.

open call voor designers!

Is mode je hobby of beroep? Heb jij een duidelijke visie op de mode van de toekomst? Doe mee!