Vorige maandVolgende maandoktober 2014
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

The Future of Fashion is Now

t/m 18 januari 2015

The Future of Fashion is Now, Museum Boijmans Van Beuningen. Concept / Art Direction: Glamcult Studio. Foto: Jouke Bos. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Olek. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met links in beeld werk van Rejina Pyo. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Mintdesigns - Hokuto Katsui en Nao Yagi. Foto: Aad Hoogendoorn. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Iris van Herpen. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Viktor&Rolf. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Craig Green. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met rechts in beeld werk van Pyuupiru. Foto: Aad Hoogendoorn. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Antoine Peters. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Christophe Coppens. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met links in beeld werk van Lucia Cuba. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van D&K - Ricarda Bigolin & Nella Themelios. Foto: Nieuwe Beelden Makers. Zaaloverzicht ‘The Future of Fashion is Now’ met werk van Digest Design Workshop - Dooling Jiang. Foto: Nieuwe Beelden Makers.

Willen we echt iedere zes maanden een nieuwe garderobe of kan mode langer mee? Moet de pasvorm van een jurk voldoen aan het heersende schoonheidsideaal of kan het ook anders? Wat is de rol van mode in de opmars van de zogenaamde ‘wearable technology’, zoals Google Glass? Dit zijn de fundamentele vragen die centraal staan bij de nieuwste generatie modeontwerpers. Museum Boijmans Van Beuningen toont de mode van de toekomst, met werk van onder anderen Viktor & Rolf, Christophe Coppens (België), Hussein Chalayan (Cyprus) en Rejina Pyo (Korea).

Koop hier uw online entreebewijzen voor 'The Future of Fashion is Now'.

 

De nieuwste generatie modeontwerpers kijkt met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Ze komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. Duurzaamheid, futuristische technologieën en de maatschappelijke waarde van kleding zijn thema’s waarmee deze ontwerpers vorm geven aan de mode van de toekomst. ‘The Future of Fashion is Now’ - met niet alleen kleding en accessoires maar ook video’s en installaties - is dit najaar te zien in de 1500 m2 grote tentoonstellingsruimte van het museum. De tentoonstelling is een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge.

Mode van morgen

De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf reageert met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleit voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (UK) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De hand gebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de bepalende invloed van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe invalshoeken over wat ‘mode’ in de toekomst zou kunnen zijn. Een smartphone opladen onderweg is geen probleem met de jas uit het ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen.

Zes ontwerpers maakten exclusief voor de tentoonstelling nieuw werk, hiertoe in staat gesteld door de Han Nefkens Fashion on the Edge Award. Op het nieuwe online platform www.futureoffashion.nl is het werkproces van deze commissies te zien.

Publicatie, Boijmans Tour en meer

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, die te verkrijgen is in de museumwinkel en in de webshop. Daarnaast verschijnt - met dank aan de BankGiro Loterij - een speciale app waarin een aantal ontwerpers aan het woord komt. De tour die op de app te zien is, is ook te raadplegen via tour.boijmans.nl. Het museum organiseert verschillende activiteiten workshops en lezingen.

In de Videoruimte wordt een selectie ARTtube-video’s getoond die aansluit bij de ´The Future of Fashion is Now´. We zien hoe Iris van Herpen 3D-printtechniek inzet in haar ontwerpproces. Trendvoorspeller Li Edelkoort bespreekt de rol van textiel in onze samenleving. Op ARTtube vind je verschillende video's over ontwerpers die onderdeel uitmaken van de tentoonstelling. 

Bij de tentoonstelling hoort een boekje met meer informatie over de ontwerpen en quotes van de ontwerpers. Dit boekje is te vinden in de tentoonstelling zelf en tevens hier te downloaden.

Modewedstrijd

In het kader van de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ organiseert Museum Boijmans Van Beuningen in samenwerking met Glamcult een ontwerpwedstrijd voor modestudenten, startende ontwerpers en professionals. Deelnemers werd gevraagd zich te laten inspireren door de ontwerpers in de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ en een ontwerp te maken waarmee zij hun visie op de mode van morgen weergeven. Alle genomineerde ontwerpen zijn van 20 december 2014 t/m 18 januari 2015 te zien in de Kunst Studio.

Han Nefkens Fashion on the Edge

Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen (ArtEZ hogeschool voor de kunsten) in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst, initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene.

Met dank aan

‘The Future of Fashion is Now’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Han Nefkens Fashion on the Edge, Boijmans Business Club, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Breeman Talle Fonds), BankGiro Loterij, het K.F. Hein Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht. Vogue Nederland is mediapartner van de tentoonstelling.

Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen is hét museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ staat vormgeving ook in 2014 centraal. Naast ‘The Future of Fashion is Now’ is er met diverse bijzondere designtentoonstellingen en de rijke collectieopstelling weer veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.

Tijdens deze tentoonstelling geldt voor het hele museum een toeslag van €2.
 

activiteiten

groepsbezoek

U bent van harte welkom om in groepsverband het museum te bezoeken. Groepen vanaf 15 personen zijn verplicht zich aan te melden. U kunt zich hier online aanmelden en eventueel een rondleiding boeken. 

Design in Boijmans

Catalogus 'The Future of Fashion is Now'

 http://webshop.boijmans.nl/NL/webshop/0/0/1/55308

webshop

koop nu uw e-tickets

Koop hier uw online entreebewijzen voor 'The Future of Fashion is Now'.

nominaties modewedstrijd nu te zien

De 14 nominaties van de Open Call voor designers zijn tot en met 18 januari te zien in de Kunst Studio. Kijk hier voor meer informatie.