Vorige maandVolgende maanddecember 2012
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Design Column #3 - Likes

vanaf 22 december 2012 t/m 17 maart 2013

Design Column #3 - Likes, foto: Lotte Stekelenburg Design Column #3 - Likes, foto: Lotte Stekelenburg Powerslave, Revolution Man (Signature Series), David Jablonowski, 2011, video Charlotte Porskamp, Face your Facebook, 2010, video Design Column #3 - Likes, foto: Lotte Stekelenburg Pieke Bergmans, Res Sapiens, 2011-2012 Design Column #3 - Likes, foto: Lotte Stekelenburg

In Design Column #3 Likes wordt een selectie van werken getoond die de dubbele kracht van de sociale media illustreren. Zowel openheid, verspreiding van meningen en verbinding als snelle en ongenuanceerde reacties en oppervlakkige betrokkenheid gaan gemakkelijk en met een sneltreinvaart de wereld in. Diverse kunstenaars hebben zich door dit onderwerp laten inspireren. Hun ideeën en uitvoeringen zijn te zien in de derde presentatie in de serie Design Columns.

Vaak wordt gezegd dat social media een belangrijke bijdrage leveren aan openheid en verspreiding van het vrije woord. Door middel van het retweeten van tweets, het liken van Facebookpagina’s en het delen van blogs worden berichtjes in een razendsnel tempo over de wereld verspreid. Zo was tijdens de Arabische Lente de hele wereld realtime op de hoogte van de protersten en gevechten in de straten van Caïro, Tripoli en andere conflictzones. En recenter, tijdens het geweldsconflict in Gaza, kondigde het Israëlische leger, de Israel Defence Force (IDF), militaire operaties aan tegen Hamas. Hiermee hield de IDF ruim 200.000 volgers op verschillende sociale netwerksites op de hoogte hielden van aanvallen en slachtoffers. In Design Column #3 Likes wordt een selectie van werken getoond die deze dubbele kracht van de sociale media illustreren.

In gesprek met

De Design Column is niet alleen bedoeld als presentatie, maar vraagt ook om een reactie en een gesprek. U bent van harte welkom om deel te nemen aan een rondetafelgesprek op vrijdag 15 februari 2013. Wilt u deelnemen aan dit gesprek, neem dan contact op met de conservatoren van de Design Column via designcolumn@boijmans.nl en leg uw motivatie uit.

Te zien in Design Column #3 Likes:

Anonimus Et Libertas: het digitale vlindereffect


Eva Storck, Anonimus Et Libertas, 2012, krantenpapier

Eva Storck maakte de krant Anonimus et Libertas, een speciale editie van het dagblad ‘NRC Handelsblad’ waarin alle redactionele inhoud is vervangen door anonieme online reacties op het dagelijkse nieuws. Hiermee wilde zij weergeven dat reactie die via internet verspreid worden kunnen zorgen voor een negatieve beeldvorming over een artikel, een onderwerp of een persoon: een digitaal vlindereffect.
Lees hier meer over Anonimus Et Libertas van Eva Storck.

Face your Facebook


Charlotte Porskamp, Face your Facebook, 2010, video

Op Facebook zijn virtuele sociale acties zoals ‘liken’, ‘taggen’ en ‘poken’ een doodnormale manier om met vrienden en kennissen om te gaan. Maar hoe bruikbaar zijn dit soort handelingen in de echte wereld? Charlotte Porskamp maakte een serie korte films waarin twee acteurs de verschillende Facebook bezigheden voor onwetend publiek naspelen. Mike Senders staat in de Kalverstraat waar tientallen ‘vrienden’ langslopen. Op het Damrak laat hij iedereen horen wat hij leuk vindt. Santje de Boer is jarig en ontvangt veel felicitaties. Face your facebook confronteert ons met de absurditeit van ons virtuele sociale gedrag. Bekijk de filmpjes van Face your Facebook hier. (Afstudeerproject Design Academy Eindhoven)

The Wiki Truth


Kyra van Ineveld, The Wiki Truth, 2011, zwart-wit A4-prints, gebonden

Nog niet zo heel lang geleden was de traditionele, gedrukte encyclopedie ade meest gebruikte bron van informatie. Tegenwoordig zoeken veel mensen hun informatie op internet. Op Wikipedia, het grootste en meest gebruikte naslagwerk op internet, kan informatie door iedereen op elk moment worden toegevoegd of aangepast. Kyra van Ineveld vroeg ‘Wikipedians’ naar de top 5 meest aangepaste artikelen op Wikipedia. Deze printte ze uit en bond ze in tot klassieke naslagwerken. De boeken tonen de complete geschiedenis van elk onderwerp, niet alleen de feitelijke gebeurtenissen, maar ook hoe deze zijn bewerkt en herschreven. The Wiki Truth laat zien dat kennis voortdurend ter discussie staat en dat waarheid vergankelijk is. Op de website van Kyra van Ineveld leest u meer over haar project.
(Afstudeerproject Design Academy Eindhoven)

Evgeny Morozov; het einde van de internet-utopie


Evgeny Morozov; het einde van de internet-utopie, Marije Meerman (regie), 2011, Aflevering van VPRO’s Tegenlicht op 26 september 2011

In deze documentaire trekt Evgeny Morozov, schrijver van het boek ‘The Net Delusion’ (2011), ten strijde tegen het ‘cyberutopisme’: het geloof in de democratiserende werking van de nieuwe media. Volgens Morozov kan het internet geen revoluties veroorzaken maar ze alleen versnellen.
Beijk de aflevering van VPRO's Tegenlicht op YouTube.

Powerslave, Revolution Main (Signature Series)


Powerslave, Revolution Man (Signature Series), David Jablonowski, 2011, video

Beeldend kunstenaar David Jablonowski onderzoekt de werking van het collectieve geheugen en hoe mensen gebeurtenissen in woorden en beelden omzetten. De gestapelde objecten zijn als analoge hyperlinks die de rol van referenties in de huidige tijd centraal stelt. Een tijd waarin de beschikbaarheid van informatie exponentieel toeneemt. Zo refereren de objecten in de video naar de protesten op het Tahrirplein in Eqypte tijdens de Arabische Lente.

0. Democracy without secrets


Metahaven (Daniel van der Velden en Vinca Kruk) en Jonas Staal, 0. Democracy without secrets, 2012, animatie

Metahaven is een bureau voor grafisch ontwerp en onderzoek opgericht door Vinca Kruk en Daniel van der Velden. Metahaven doet ook onderzoek naar onderwerpen zoals visuele identiteit, sociale media en informatienetwerken. In 2010 ontwierp Metahaven een nieuwe visuele identiteit voor Julian Assange en zijn WikiLeaks. De denkbeelden van WikiLeaks en andere politieke bewegingen zoals Occupy, Anonymous, en de Piratenpartij liggen ten grondslag aan het project 0. Democracy without secrets. Door overheidsdocumenten via een online database beschikbaar te maken, moet het in de toekomst makkelijker worden voor burgers om overheidsdocumenten op te vragen en in te zien.
Bekijk de uitleg en de animatie op de website van nulpunt.

Res Sapiens


Pieke Bergmans, Res Sapiens, LAMP014 en LAMP015, 2011-2012

Het project Res Sapiens, een samenwerking van Pieke Bergmans en LUSTlab, roept vragen op over de vermenging van de digitale en de fysieke wereld. Door het gebruik van smartphones, tablets, sociale media en nieuwssites is de manier waarop we informatie verkrijgen en gebruiken ingrijpend veranderd. De beide installaties reflecteren op deze ontwikkeling door emoties die bij online nieuwsberichten horen heel fysiek te maken.
de beide lampen van Res Sapiens II gebruiken het digitale dataverkeer als bron van energie. Ze lichten op en bewegen als fysieke reactie op de waargenomen informatie. Via Twitter kan met de lampen gecommuniceerd worden: @ResSapiens.
Op de website vindt u meer informatie over beide projecten en een video.

NB: LAMP014 en LAMP015 zijn pas vanaf 15 januari in de tentoonstelling te zien. Voor deze tijd is de installatie via een video te bekijken.

Design in Boijmans

Design Column serie

 
U vindt meer informatie over de Design Column serie hier.