Vorige maandVolgende maandoktober 2015
di wo do vr za zo ma
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven

vanaf 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016

Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (geopend), ca.1515. Paneel, 133 x 100 cm (middenpaneel), 147 x 56 cm (zijpanelen). Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado. Jheronimus Bosch, Marskramer, Hooiwagen-triptiek (gesloten luiken), ca.1515. Paneel, 147 x 112 cm. Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado. Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (Details). Olieverf op paneel. Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado. Jheronimus Bosch, De Marskramer, c. 1490-1505 Lucas van Leyden, De chirurgijn, 1524 Pieter van der Heyden, De boerenbruiloftdans, c. 1570-1572 Pieter Aertsen, De pannenkoekenbakkerij, 1560 Jan Vermeyen, De Spaanse maaltijd, 1545 Anoniem, Vuijl sause, c. 1560 Frans Huys, Schaatsers voor de Sint-Jorispoort te Antwerpen, c. 1558

Het dagelijks leven uit de 16de eeuw staat dit najaar centraal in Rotterdam met bordelen, feestvierende boeren, kwakzalvers en ongelijke liefde. Met ironie en zelfspot wordt de maatschappij weerspiegeld in de kunst. Soms is er sprake van een moraal, maar de humor en ironie overheerst. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze generatie kunstenaars. Nooit eerder is een tentoonstelling met topwerken uit de periode vanaf de 16e eeuw rondom dit thema gemaakt.

Bestel hier uw tickets online.

Extra plaatsen beschikbaar voor het symposium op zaterdag 10 oktober. Bestel hier uw ticket.

De tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel’ bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Zo’n veertig zestiende-eeuwse schilderijen en eenzelfde aantal prenten worden uit belangwekkende particuliere en museale collecties naar Rotterdam gehaald voor deze tentoonstelling over zestiende-eeuwse genreschilderkunst, een nieuw thema in die periode. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten.

Pioniers van de genrekunst

Het bekendste voorbeeld is misschien wel ‘De Marskramer’ van Jheronimus Bosch, met het ‘alledaagse’ tafereel van de reiziger die omkijkt naar het bordeel achter hem. Naast dit topstuk zijn tal van andere schilderijen uit de pioniersgeneratie van Bosch, Lucas van Leyden en Quinten Massys te zien. Van Leyden maakte voorstellingen van kaartspelers, schakers en waarzeggers. Quinten Massys schilderde op uitmuntende wijze de liefde en geld, oftewel: wellust en hebzucht.

Jan Massys, Jan Sanders van Hemessen, Marinus van Reymerswaele, Jan Provoost, Ambrosius Benson en de anonieme Brunswijkse monogrammist volgden. Pieter Aertsen schilderde etende en feestende boeren nog vóór Pieter Bruegel, wiens taferelen van boeren, feestvierders en muzikanten tot de hoogtepunten van de Europese kunstgeschiedenis behoren. Naast panelen en prenten zijn ook voorwerpen en manuscripten te zien.

Publicatie en activiteiten

Met deze nieuwe grote overzichtstentoonstelling presenteert Museum Boijmans Van Beuningen het langverwachte vervolg op de tentoonstelling ‘Erasmus in beeld’ (2008). Er verschijnt een rijk geïllustreerd boek en er worden verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd voor jong en oud.

Restauratie meestwerk Jheronimus Bosch

Het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch wordt in
Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Dit
intrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De
ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te volgen. De restauratie duurt
ongeveer 8 maanden, tot en met januari 2016 in de Kunst Studio. Meer informatie hierover vindt u hier.

Met dank aan

‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van BankGiro Loterij, Blockbusterfonds, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, K.F. Hein Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Nedspice Restauratiefonds, Bosch Research and Conservation Project, Boijmans Business Club, Kring Van Eycke, Rotterdam Partners, Uitagenda Rotterdam, Rotterdam Festivals, RET, Gemeente Rotterdam and Bosch 500. 

Rondleidingen tijdens Van Bosch tot Bruegel

De ervaren en enthousiaste rondleiders van Museum Boijmans Van Beuningen nemen u graag mee door de bijzondere tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’. Het is dé manier om uw bezoek extra waardevol te maken en een volledig beeld te krijgen van deze generatie kunstenaars die de schilderkunst op de kop zetten.
Klik hier voor informatie over het reserveren van uw rondleiding. 

Te zien in 

Deze tentoonstelling zal te zien zijn in de zalen C en D op de eerste verdieping.