Vorige maandVolgende maandjuli 2012
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zaal 50


Bezoekers in de Studiecollectie Metalen gebruiksvoorwerpen, foto: Lotte Stekelenburg

In de zaal onder het museumrestaurant, in het Paviljoen Van Beuningen-de Vriese, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een studiecollectie met ruim 1350 metalen gebruiksvoorwerpen uit de collectie.

De opstelling, die totaal meer dan 1350 objecten omvat, is gegroepeerd rond acht thema's. Deze thema's zijn: materiaal en techniek, keukengerei, de gedekte tafel, schenk- en drinkgerei voor alcoholische dranken, thee en koffie, speelgoed en kledingaccessoires vervaardigd van uiteenlopende metalen (zoals ijzer, koper, brons, tin, zilver en goud. Deze opstelling, ingericht als een openbare studiecollectie, is te zien in het souterrain van het Paviljoen Van Beuningen-de Vriese. In de bovenzaal van het Paviljoen, als onderdeel van het museumrestaurant, staat een meterslange vitrinekast met keuken- en tafegerei uit de 15de eeuw. In de 7 meter hoge skyscraper-vitrine zijn drie tafels gedekt met tafelgerei uit de 15de tot en met de 17de eeuw. De herinrichting van het Paviljoen sluit aan bij de begin 2013 geopende collectieopstelling op de begane grond van het Van der Steurgebouw: 'De Collectie Vormgeving', met ruim 600 objecten uit de collectie van het museum.

Paviljoen Van Beuningen-de Vriese

De opstelling in het Paviljoen is gebaseerd op de collectie Van Beuningen-de Vriese. Hendrik Jan van Beuningen (1920), een neef van een van de naamgevers van het museum, schonk in 1990 een omvangrijke collectie pre-industrieel gebruiksgoed aan de gemeente Rotterdam, nadat deze verzameling sinds 1983 in bruikleen bij Museum Boijmans Van Beuningen was ondergebracht. Een van de voorwaarden van de schenking destijds was om een passende museale ruimte voor deze collectie te realiseren. Architect Hubert-Jan Henket ontwierp in 1991 een paviljoen voor deze verzameling gebruiksvoorwerpen aan de achterzijde van het museumgebouw. De collectieopstelling in het souterrain is aangevuld met metalen objecten uit andere voormalige particuliere collecties kunstnijverheid, zoals Frederiks, Verster en Van der Schilden en het langdurige bruikleen van de Stichting Het Nederlandse Gebruiksvoorwerp. In de vitrines staan eenvoudige, tinnen drinkbekers naast hun luxe, zilveren equivalenten, waardoor de ontwikkeling in functionele vormgeving wordt getoond.

Smart Replica's

In de bovenzaal van het Paviljoen Van Beuningen-de Vriese, als onderdeel van het museumrestaurant, wordt het project 'Smart Replica's' van ontwerpster Maaike Roozenburg getoond. Geïnspireerd door de collectie pre-industriële vormgeving van het museum, maakte zij 'slimme' replica's van porseleinen theekoppen uit de 17de en 18de eeuw, middels een combinatie van de nieuwste scan- en printtechnieken in 3D en ambachtelijke traditionele vervaardigingtechnieken. De museale theekoppen komen door middel van hun slimme alter ego's opnieuw als dagelijks gebruiksgoed in roulatie en zijn drager van hun eigen geschiedenis.

Volete vedere I miei cucciai usati 010802-010812

In de benedenzaal van het Paviljoen is de bijzondere wandinstallatie 'Volete vedere I miei cucciai usati 010802-010812' van kunstenaar Lam de Wolf te zien. Het werk bestaat uit circa 8000 door haar gebruikte, nagetekende en uitgeknipte lepels, gedurende een periode van tien jaar (2002-2012), als een bijzonder lepeldagboek.

ALMA

Veel voorwerpen uit deze opstelling zijn terug te vinden op collectie.boijmans.nl, de collectiewebsite van het museum. Ook zijn steeds meer objecten terug te vinden op alma.boijmans.nl, de website van het museum waar de relatie wordt gelegd tussen pre-industriële objecten en afbeeldingen daarvan in de beeldende kunst.