Plattegronden

Uitbreiding architect Alexander Bodon 1972 met ontstaan van de Serrazaal

Alexander Bodon ontwierp in 1972 een uitbreiding aan het museum van meerdere verdiepingen voor het tonen van hedendaagse kunst. Het oude Van der Steur gebouw kon de hedendaagse kunst, met soms uitzonderlijk grote afmetingen, niet huisvesten. Dit resulteerde in onder andere een grote tentoonstellingszaal op de eerste verdieping en de Serrazaal (heette toen nog niet zo) op de begane grond aan de straatzijde. Laatstgenoemde ruimte werd voorzien van een terras.
Plattegrond 1972-1990
Architect Alexander Bodon (nieuwe vleugel. Overige museumarchitectuur is in 1935 ontworpen door stadsarchitect Van der Steur)
Entree museum  links van de Serrazaal
Bijzonderheden  trap, systeemplafond, tegelvloer, raampartijen, zicht op buitenruimte
 
Plattegrond van de begane grond van het gehele museum. Zaalnummers en afmetingen ontbreken.
1 = ingang oude kunst
2 = ingang moderne kunst
3 = Serrazaal (ruimte onder 3 is terras)
 
 

Uitbreiding architect Alexander Bodon 1972 met ontstaan van de Serrazaal 

De ruimte wordt in de plattegrond aangeduid met ‘moderne sculptuur’. De buitenruimte met ‘buitenexpositie’. Als indicatie voor gebruik. Links van de zaal een gang die dienst doet als entree. Het entreegebied loopt rondom de Serrazaal, met aan weerszijden van de ingang naar de zaal een trappenhuis en lift. De zaal zelf ligt drie treden lager en wordt zo afgescheiden van het voorgaande drukke gebied. De zaal is over de gehele lengte voorzien van een glazen pui waar luxaflex voor hangen. De lichtinval door deze ramen aan de straatzijde is vanuit het noorden.

 
Plattegrond 1972-1990
Architect Alexander Bodon
Afmetingen zaal 3245 x 967,5 cm
Afmetingen pilaren + aantal 50 x 50 cm per stuk, 2 st.
Entree museum  Links van de Serrazaal
Bijzonderheden Trap, systeemplafond, tegelvloer, raampartijen, zicht op buitenruimte

 

 

Uitbreiding architect Hubert-Jan Henket 1991 

De boekwinkel en het café zijn voorzien van een langgerekte lichtkoepel. De entree heeft dubbele deuren en is voorzien van ‘schoonlooptapijt’. De ruimte in de Serrazaal grenzend aan het café wordt gebruikt als uitvalsbasis voor het café. Er bevindt zich tevens een pantry. Over de trap tussen de bogen is een loopplank of lift geplaatst, ingetekend op de plattegrond. NB. De kassa’s bevinden zich achter de Serrazaal. Dit betekent dat de zaal onderdeel was van het entreegebied en geen museale ruimte. De ruimte achter de linkerboog werd gebruikt als opslagruimte voor de boekwinkel.
Plattegrond  1991- 1994 
Architect Hubert-Jan Henket
Afmetingen zaal 3245 x 967,5 cm
Afmetingen entreegebied (winkel, entree, café) 3640 x 950 cm
Lengte gevelpui 4000 cm
Afmetingen bogen (per deel) 250 x 1350 x 2,5 cm
Straal / Radius bogen 1822 cm
Gewicht bogen 7000 kilo
Afmetingen pilaren + aantal 50 x 50 cm per stuk, 2 st. 
Entree museum  Tussen boekwinkel en café
Bijzonderheden  Trap en loopplank/liftje, systeemplafond, tegelvloer, winkel (links), café (rechts).

 

 

Wisseling winkel en restaurant, met het ontwerp ‘D'une place l'autre: Placer, déplacer, ajuster, situer, transformer. Travail in situ’ (1996) van kunstenaar Daniel Buren.

De entree bestaat uit een voorportaal met dubbele deuren. Met pijlen is de looprichting van de bezoekersstroom in kaart gebracht. Om het museum te betreden diende de bezoeker eerst door het kunstwerk van Daniel Buren te lopen en vervolgens links af te buigen om tussen de ‘Wassende bogen’ door te lopen. Achter de Serrazaal waren de kassa’s, garderobe en toiletten. De intekening van het kunstwerk van Daniel Buren is geplaatst tegen de twee pilaren aan. Op de plattegrond is de breedte van het kunstwerk aangegeven: 64 cm. Onduidelijk is de deur rechts achterin de Serrazaal: waar leidde deze heen? Hoe zichtbaar was deze in de ruimte? De deuren links en rechts tussen winkel/cafégebied en Serrazaal fungeerden als nooduitgangen, en bovendien diende de rechterdeur als bevoorradingsroute en bood de linkerdeur toegang tot de keuken van het restaurant (toen het restaurant zich links in de ruimte bevond).


klik hier voor een grotere afbeelding

Plattegrond 1994-1998 
Architect Hubert-Jan Henket
Afmetingen zaal  3245 x 967,5 cm
Afmetingen entreegebied (winkel, entree, café) 3640 x 950 cm
Lengte gevelpui 4000 cm
Afmetingen bogen (per deel)  250 x 1350 x 2,5 cm
Straal / Radius bogen 1822 cm
Gewicht bogen 7000 kilo
Afmetingen pilaren + aantal 50 x 50 cm per stuk, 2 st. 
Entree museum Tussen café en boekwinkel
Bijzonderheden  Trap, loopplank/liftje niet te zien op deze plattegrond, systeemplafond, tegelvloer, café, winkel.

 

Uitbreiding Robbrecht en Daem 2003

De stalen bogen van ‘Wassende bogen’ zijn in 1999 geheel door de kunstenaar vervangen om aan te sluiten bij de nieuwe en veel grotere afmetingen van de ruimte. De nieuwe bogen hebben grotere afmetingen en een andere walshuid. De ruimte is niet langer in gebruik als entreegebied, maar fungeert als volwaardige museumzaal. De afmetingen van de ruimte zijn aanzienlijk groter dan voorheen en de ervaring van de ruimte is ook veranderd vanwege de verwijdering van het systeemplafond en de tegelvloer. Door de verplaatsing van het entreegebied naar de ruimte achter de Serrazaal, betreedt de bezoeker de Serrazaal vanaf de andere kant en heeft hierdoor een tegenovergestelde ervaring van het kunstwerk.

De ruimte wordt in de plattegrond aangeduid met ‘beeldengalerij moderne kunst’. De Serrazaal is onderdeel van het vrij toegankelijke museumgebied. Op deze plattegrond is duidelijk te zien dat de pilaren uit twee losse delen bestaan.


klik hier voor een grotere afbeelding

Plattegrond ontwerp 1998
Plattegrond situatie zaal 2003-heden
Architect  Robbrecht en Daem architecten
Lengte x breedte zaal 3311,4  x 1990 cm
Hoogte zaal 472 (ruimte bogen) / 356 (ruimte tussen zuilen) / 457 (ruimte straatzijde) cm
Afmetingen bogen (per deel) 360 x 1335 x 3 cm
Afmetingen pilaren + aantal 810 x 177 x 84 in cm per stuk, 2 st. 
Entree Serrazaal Vanachter de bogen en via de zijingang die de Serrazaal en de bibliotheek met elkaar verbindt. 
Bijzonderheden Hellingbaan, betonplafond met lichtrails, grijs geschilderde gietvloer, de oude pilaren zijn verdubbeld qua afmetingen, vier raampartijen aan de straatzijde, links een doorgang naar de bibliotheek.

 

Uitbreiding Robbrecht en Daem 2003


klik hier voor een grotere afbeelding

Plattegrond ontwerp 1998
Plattegrond situatie zaal 2003-heden
Architect Robbrecht en Daem architecten
Lengte x breedte zaal 3311,4  x 1990 cm
Hoogte zaal 472 (ruimte bogen) / 356 (ruimte tussen zuilen) / 457 (ruimte straatzijde) cm
Afmetingen bogen (per deel 360 x 1335 x 3 cm
Afmetingen pilaren + aantal 810 x 177 x 85 in cm per stuk, 2 st. 
Entree Serrazaal Van achter de bogen en via de zijingang die de Serrazaal en de bibliotheek met elkaar verbindt. 
Bijzonderheden Hellingbaan, betonplafond met lichtrails, gietvloer, verdubbeling van de oude pilaren, vier raampartijen aan de straatzijde, links een doorgang naar de bibliotheek.

 

 

Uitbreiding Robbrecht en Daem 2003


klik hier voor een grotere afbeelding

Plattegrond ontwerp  25 juni 2011
Plattegrond situatie zaal 2003-heden
Architect  Robbrecht en Daem architecten
Lengte x breedte zaal 3311 x 1990 cm
Hoogte zaal 472 (ruimte bogen) / 356 / 357 / 358 (ruimte tussen zuilen) / 458 (ruimte straatzijde) cm
Afmetingen bogen (per deel) 360 x 1335 x 3 cm
Afmetingen pilaren + aantal 810 x 177 x 84 in cm per stuk, 2 st.
Entree Serrazaal Van achter de bogen en via de zijingang die de Serrazaal en de bibliotheek met elkaar verbindt.
Bijzonderheden Hellingbaan, betonplafond met lichtrails, gietvloer, verdubbeling van de oude pilaren, vier raampartijen aan de straatzijde, links een doorgang naar de bibliotheek.

 

Ruimte na 2003 met intekening situatie 1980-1990 op schaal.


klik hier voor een grotere afbeelding

Afmetingen bogen (per deel)  250 x 1350 x 2,5 cm 
Straal / Radius bogen 1822 cm
Gewicht per boog 7000 kilo
Curve van de bogen is bij benadering.  

 

Ruimte na 2003 met intekening situatie 1980-1990 (blauw) en 1991-1998 (rood) op schaal. 
klik hier voor een grotere afbeelding

Curve van bogen is bij benadering.

Rode stippellijn = luifel

 

Plattegrond van Museum Boijmans Van Beuningen na 2003

 
klik hier voor een grotere afbeelding

Zaal B op de plattegrond is de Serrazaal. 

Opvallend is dat de bogen hierin staan aangegeven, alsof zij deel uitmaken van de architectuur. De connectie met de omringde ruimten is hier duidelijk zichtbaar: achter de Serrazaal ligt de Willem Van der Vorm galerij (zaal A). Een deur links in de Serrazaal geeft toegang tot een gang die leidt naar de bibliotheek en het prentenkabinet. Het oranje gedeelte behoort tot het vrij toegankelijke museumgebied.