Uw Steun

Medardo Rosso, Femme a la Voilette, 1895 Femme a la Voilette. Foto van voor 1914. Galleria Internazionale d'Arte Moderna di Ca'Pesaro, Venetie. Medardo Rosso, Femme a la Voilette, 1895

Medardo Rosso - Femme à la Voilette

Met uw steun maakt u dit jaar de aankoop van het bijzondere werk van Medardo Rosso, Femme à la Voilette, mede mogelijk. Het beeld was te zien op de tentoonstelling 'Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture'. Ook de Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds dragen bij aan de aankoop.

Femme à la voilette is een werk van was over gips waar Rosso zijn ultieme poging doet om ‘het vluchtige moment’ te vangen. Hij was erop gebrand het dynamische beeld van een gesluierde vrouw die de trappen afdaalt, te vereeuwigen. Hij creëerde geen portret, maar de materialisatie van een impressie, zoals criticus Camille de Sainte-Croix het omschreef in 1896. Het fijne gladde gezicht komt tevoorschijn vanuit een ruw oppervlak vol reliëf. Hij legt een vluchtig moment vast, vol beweging en ruimte. Het is uniek dit het werk, door Paolo Mola – de grote Italiaanse Rosso kenner – aangemerkt als een van zijn beste werken, op de markt is.

Medardo Rosso zocht voor het tonen van zijn werk altijd het gezelschap van schilders, in de zaal van de Salon d’automne van 1904 fotografeerde hij zijn Enfant a la bouchée en schreef op de foto: ‘het schilderij op de achtergrond is van Cesanne (sic)’. Een genoegen dat wij hem ook in Museum Boijmans Van Beuningen kunnen bieden. In het museum gaat Femme à la voilette ook prachtig tot zijn recht komen te midden van de impressionisten Paul Cézanne, Camille Pissarro, Claude Monet, Edgar Degas en beeldhouwer-tijdgenoten als Aristide Maillol, Georges Minne en uiteraard Auguste Rodin. Femme à la voilette is kortom een prachtige aanvulling op de vaste opstelling van deze periode in de kunstgeschiedenis. 

Raak ook betrokken bij Brancusi, Rosso en Man Ray

Word nu lid  van de Kring Van Eyck en steun de tentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture. De tentoonstelling opent op 8 februari 2014. Giften vanaf € 1.000 verdienen bijzondere privileges.