Aflevering 11: De Finale

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 11: De Finale

Dit is de aller- aller-allerlaatste uitzending van Boijmans TV. Daarom heet hij ‘De Finale’. En ook omdat Bregje in deze uitzending met een gemengde groep van oude bekenden - een wielrenner, een kunstminnares, een student economie, een Zwarte Piet - de zelfportretten bespreekt die pronken op de tentoonstelling ‘Over smaak valt te twisten’. Het zijn 25 winnaars - uit het overweldigend aantal van 1326 inzendingen die binnen kwamen op Bregjes oproep om een zelfportret in te sturen.

Het zelfportret van kassameisje Mandy zit er ook bij en Arie heeft natuurlijk op Mandy gestemd. Maar zal zijn stem voldoende zijn om haar de hoofdprijs van maar liefst 1000 euro in de wacht te doen slepen? De andere gegadigden hebben ook vrienden en familie meegenomen om stemming te maken voor hun portret.

Terwijl de museumbezoekers samen met de genomineerden vol ongeduld en champagne wachten op Bregjes verlossende woord, trotseert de Insmijter sneeuw en vrieskou. Maar op een dag als deze heeft hij natuurlijk weinig te doen. Iedereen wil naar Boijmans toe, beetje cultuur opsnuiven, ja toch? En dan is het zo ver...

Bekijk deze aflevering na uitzending ook op ARTtube en via de podcast! Voor meer informatie over alle besproken werken uit de collectie van het museum; bekijk de Collectie Online.

Met dank aan alle inzenders van de wedstrijd ‘Over smaak valt te twisten’, alle eenvormige groepen en alle medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen. Voor informatie en discussie over de kunstwerken die in deze uitzending ter sprake komen en ook over de ruim 1300 overige inzendingen van ‘Over smaak valt te twisten’ zie Bregjes blog.