Aflevering 10: Gered van het vuur

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 10: Gered van het vuur

De mensen die deze week in het museum worden rondgeleid hebben als ‘groepskenmerk’ dat ze allemaal zijn verbrand. Bregje neemt deze getekende groep mee naar het prentenkabinet, waar werken op papier worden bewaard - de meest kwetsbare uit de collectie - en ze praat met hen over een aantal meesterwerken die net als zijzelf uit het vuur zijn gered. Bestaat er zoiets als ‘humor’ in het uur van de dood?

Ook Arie en Mandy zijn in de ban van rook en vuur. Er hangt namelijk een scherpe brandlucht in het museum die blijkt te komen uit het gat van Cattalan. Arie ziet zich genoodzaakt af te dalen., maar hij heeft zijn blusapparaat gelukkig niet nodig. De kunstenaar Jan Koen Lomans die daar aan een lasermachine staat, gaat namelijk uiterst voorzichtig te werk bij het maken van zijn smeltschilderijen.

Ondertussen (ver)leidt Mandy de brandweerman, die uit hoofde van zijn functie op het brandalarm is afgekomen, via slangen en blussers naar een tentoonstelling in opbouw: ‘Over smaak valt te twisten’. Daar zal volgende week het zelfportret pronken dat ze ooit maakte met het kopieerapparaat in de bibliotheek. En als de brandweerman nu maar op haar wil stemmen, dan wint ze de aan de tentoonstelling verbonden wedstrijd vast ook!

Deze speciale aflevering van Boijmans TV is gemaakt in samenwerking met de Brandwondenstichting, met financiële steun van het Fonds Nuts Ohra.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast! Lees hier meer over het prentenkabinet. Het werk van Jan Koen Lomans is te zien in 'Hand Made: lang leve het ambacht'. Lees hier meer over deze tentoonstelling.