Aflevering 8: Droom en realiteit

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 8: Droom en realiteit

Kennis en ervaring gaan meestal hand in hand, alleen: niet bij kunst. Wie veel kennis over kunst heeft, wil immers nog wel eens verzuimen om het kunstwerk werkelijk te ervaren. En andersom is het bij een argeloze kijker soms meteen raak: met de ervaring komt het begrip in één keer binnen.

De groep kleuters die in aflevering 8 van Boijmans TV 2013 door rondleidster Bregje worden meegenomen op een ontdekkingsreis door het museum, hebben haar geleerde woorden in elk geval niet nodig. Zij zijn blij (zóó blij) dat hun neus van voren zit en tonen dat door onbewust naar die neus te grijpen als ze zien dat Salvador Dalí er bij de godin Venus een potje van heeft gemaakt.

Ook Arie is blij, want hij ontdekt Erik van Lieshout in het gat van Cattelan en kan dus eindelijk vragen wat de kunstenaar allemaal aan het doen is sinds de grote tentoonstelling van 2006. Van Lieshout vertelt waar hij goed in is en geeft aan geen strenge kunstenaar te zijn maar een sociale; bovendien kan hij nog verder doorgroeien. De vraag is echter wel of hij ooit het formaat zal halen van het echtpaar dat steeds wegkruipt voor de enthousiaste kleuters en Van Lieshouts ‘Masturberend Meisje’ zo aarzelend en bedeesd bewondert.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast!