Aflevering 7: Aard van het beestje

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 7: Aard van het beestje

Tot zijn verbazing vindt Arie een schaap achter de kassabalie van Mandy. Hij brengt hem naar de ontwerper Christien Meindertsma, want zij heeft wat met schapen. Zij liet een serie van 25 truien maken, waarvoor iedere trui precies uit de wol van één schaap is gemaakt. En wat blijkt nu, hoe leuker het leven van de schaap, hoe mooier de trui. ‘Oh’ zegt Arie, ‘dus je hebt goede, en minder goede schapen?’

Intussen ontvangt Bregje een groep Duitse herders met hun baasjes. Verlekkerd kijken de honden naar het afgebeelde wild op de 17de-eeuwse stillevens in het museum. Mandy toont haar grote dierenhart. Dat Marco met zijn hondje het museum in wil, normaal gesproken niet toegestaan, ziet ze door de vingers. Vervolgens gaat ze op zoek naar haar schaapje. Ook een mysterieuze eend brengt een bezoekje aan het museum, op zoek naar verwanten.

De honden blijken zich uitstekend thuis te voelen in de ‘Double Steel Cage’ van de kunstenaar Bruce Nauman. Nauman wilde bij de bezoeker een beklemmend gevoel oproepen, zo legt Bregje uit aan haar groep. Van dat gevoel hebben de beesten geen last, maar hun baasjes herkennen het wel. Maar is het dan kunst? ‘Dit heeft net zoveel met kunst te maken als mijn kennel in de tuin’, concludeert een van de hondenbezitters.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast! Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling van Bruce Nauman. Het werk van Christien Meindertsma is te zien in 'Hand Made: lang leve het ambacht'. Lees hier meer over deze tentoonstelling.