Aflevering 6: Groei

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 6: Growth

‘Er staat een reus aan mijn balie’ zo meldt Mandy een metershoge laatkomer voor Bregjes rondleiding bij de beveiliging. Bregje stond juist op het punt het schilderij 'De nieuwe generatie' van kunstenaar Jan Toorop te gaan bespreken met haar groep jonge vaders met baby’s in draagzakken. Toorop verbeeldde met dit schilderij de voortrazende tijd, maar wilde er volgens Bregje ook de kwetsbaarheid van het ouderschap mee uitdrukken.

Intussen neemt een puberzoon Jordi zijn vader Marco mee naar de installatie van Tanja Smeets, zijn favoriete werk. Deze omgeving, gemaakt van duizenden plastic betonvlinders, geeft hem de moed een gesprek over persoonlijke groei met zijn vader aan te gaan. Voor Tanja Smeets gaat groei alle kanten uit, haar werk is open en zoekt zijn weg langs de vaste punten in de omgeving.

Aan de kassa vindt wildgroei plaats, de flyers waarmee Mandy mensen oproept op haar te stemmen overwoekert de hele balie en uiteindelijk haar zelf. Het bloedstollende slot toont ons de excessen van de wildgroei die door Tanja Smeets wordt aangericht: rennen voor je leven!

Bekijk deze aflevering op ARTtube en via de podcast! Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling van Tanja Smeets, en hier voor meer informatie over 'De nieuwe generatie' van Jan Toorop.