Aflevering 3: Bewegend beeld

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 3: Bewegend beeld

Gewoonlijk respecteert beveiliger Arie de grens tussen zijn eigen wereld - die van het museum - en de wereld van de kunstenaar die hij ondervraagt. Maar in aflevering 3 van Boijmans TV 2013 waagt beeldhouwer Boris van Berkum het om de gewijde museumstilte te doorbreken en moet Arie afdalen in het ‘Gat van Cattelan’. In het atelier van Boris ontmoet hij niet alleen de kunstenaar zelf, maar ook de Surinaamse band Ashanti Krioro en ontstaat een met zang en dans doorspekt gesprek over Mama Aisa, voorouderbeelden en de toekomst van de kunst.

Ook rondleider Bregje en haar groep richten zich dit keer op de beeldhouwkunst. De groep doet dat eigenlijk altijd, want het zijn levende standbeelden die voorbijgangers op het verkeerde been zetten (“ik ben van steen”) en ze vervolgens met een onverwachte beweging opnieuw bij de neus nemen. Logisch dat deze professionals graag willen dat Bregje hen meer vertelt over het levensechte beeld van Maurizio Cattelan dat in alle afleveringen van Boijmans TV een hoofdrol speelt.

Mandy zit zoals altijd aan de kassa en denkt bij een standbeeld niet aan goden, voorouderverering, kunst of artisticiteit; zij ziet vooral het koffiebekertje dat, wanneer je er een muntje in gooit, werkt als een knop: Aan - Uit.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast! Wil je meer weten over 'Untitled (Manhole)' van Maurizio Cattelan? Kijk op de Collectie online!