Aflevering 2: Orde en Harmonie

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 2: Orde en Harmonie

Voor de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan was een schilderij als ‘Compositie II’ uit 1929 geen venster op de wereld, maar een poort naar een hogere vorm van zijn. Dit probeert rondleider Bregje in aflevering 2 van Boijmans TV 2013 uit te leggen aan een groep die zichzelf visueel voortdurend verdubbelt. De groep bestaat namelijk uit eeneiige tweelingen en zij vormen een dankbaar publiek. Uit eigen ervaring begrijpen ze dat een klein verschil - een iets andere kleur, een lijn die stopt voor, of juist doorloopt over de rand - veelbetekenend kan zijn.

Arie en Mandy spiegelen zich aan elkaar in hun blijdschap met een cadeautje van de directeur: het nieuwe collectieboek! Alleen: wat moeten ze met al die beeldwolken, schema’s tabellen en grafieken? Arie vraagt Joost Grootens, de ontwerper van het bijzondere boek, om tekst en uitleg.

En hoewel de bezoekcijfers van 2012 niet slecht waren, lopen sommige mensen het museum nog gewoon voorbij. Daarom heeft Museum Boijmans Van Beuningen een medewerker aangetrokken die voorbijgangers aan hun jasje moet trekken. Deze ‘insmijter’ maakt geen onderscheid en vindt geweld in sommige kwesties absoluut geoorloofd. Vol overgave wijdt hij zich aan zijn taak.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast! Wil je meer weten over 'Compositie II' van Piet Mondriaan? Kijk op de Collectie online!