Aflevering 1: Wat de gek er voor geeft

Still uit Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Aflevering 1: Wat de gek er voor geeft

Wat bepaalt de waarde van kunst? In aflevering 1 van Boijmans TV buigt een groep economiestudenten zich samen met rondleider Bregje over deze moeilijke vraag. Bregje laat de studenten het kunstwerk ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ van de befaamde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons zien. Dit enorme paasei, dat in het entreegebied van het museum staat, is vele miljoenen euro’s waard. Is de waarde van een kunstwerk afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar? Of hangt de waarde samen met de schoonheid van hetgeen is verbeeld? Geldt het principe van vraag en aanbod of is het uiteindelijk toch alleen een kwestie van 'wat de gek er voor geeft'?

Tegelijkertijd ondervraagt suppoost Arie in de eerste aflevering Dadara. Deze kunstenaar is gefascineerd door de waarde van geld en richtte 'The Exchanghibition Bank' op. Bij dit kunstzinnige rondreizende wisselkantoor kunnen eurobiljetten ingeruild worden voor andere coupures, zoals biljetten van nul, een miljoen of oneindig. Niet iedereen gelooft dat ze wat waard zijn. Waarom geloven mensen dan wel in euro’s?, vraagt Dadara zich af.

Kassamedewerker Mandy heeft in deze aflevering last van een winterdip. De Nederlandse winter maakt haar bleek en lusteloos, totdat directeur Sjarel Ex haar uit de put haalt met zijn opmerking dat zij 'het gezicht van het museum' is. Dit brengt Mandy op een idee.

Bekijk deze aflevering ook op ARTtube en via de podcast! Wil je meer weten over 'Baroque Egg with Bow (Orange/ Magenta)' van Jeff Koons? Kijk op de Collectie online!