In memoriam Jonieke van Es

Jonieke van Es in Palais de Tokyo, Parijs, 18 november 2012

Zondag 25 november 2012 overleed in het Erasmus MC Jonieke van Es, Hoofd Collectie & onderzoek en managementteamlid van Museum Boijmans Van Beuningen, aan de gevolgen van dissectie in de aorta.

Jonieke werkte sinds mei 2006 in het museum, gaf leiding aan 22 medewerkers en zette in Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe standaard op het gebied van collectiebeheer, restauratie & conservering, depotkwaliteit, wetenschappelijk onderzoek, publicaties, documentatie en de bibliotheek.
 
Haar werkzaamheden stonden in het teken van het opstuwen van het Museum Boijmans Van Beuningen als een toonaangevend museum met een prachtige collectie van internationaal niveau. Als wetenschappelijk ingesteld kunsthistoricus had zij een uitgesproken belangstelling voor het accuraat documenteren, registreren en conserveren van objecten. Ze werkte graag met anderen samen en was goed in leiding geven. Haar uitdaging lag in het vinden van een balans tussen enerzijds de dynamiek van een levendig museum en de meer op de lange termijn gerichte aanpak die behoud, beheer en wetenschappelijk onderzoek vereisen.
 
Jonieke van Es promoveerde in 2010 op een proefschrift 'S. Jessurun de Mesquita (1868-1944). Graficus, tekenaar, sierkunstenaar'. Zij begon haar loopbaan, na het afronden van een studie kunstgeschiedenis in Groningen, in het Gemeentemuseum Den Haag waar zij achtereenvolgens de functies bekleedde van Conservator Moderne Kunst en Hoofd van de afdeling Moderne Kunst.
 
Jonieke is 46 jaar geworden, ze laat partner Tom en hun dochters Esmé en Freke achter.