Boijmans TV & online

Still uit Boijmans TV Still uit Boijmans TV Still uit Boijmans TV Screenshot ARTtube ARTtube video Jan Rothuizen ARTtube Baroque Egg van Jeff Koons

De activiteiten van Museum Boijmans Van Beuningen beperken zich niet tot het eigen museumgebouw. Ook online en op tv brengt het museum honderdduizenden mensen met kunst in aanraking.

Met Boijmans TV produceert het museum sinds 2010, in samenwerking met RTV Rijnmond, Popov film en Ro Theater, een eigen kunstprogramma; een wereldprimeur. De online platforms ARTtube.nl, collectie.boijmans.nl, alma.boijmans.nl en mijn.boijmans.nl bieden verdieping voor diegenen die het museum bezoeken en verleiden degenen die het museum nog niet kennen. Online wordt het museum jaarlijks door bijna 725.000 mensen bezocht, waarvan 21 procent uit het buitenland.

Boijmans TV

In 2013 presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe afleveringenreeks van de absurdistische tv-serie Boijmans TV. De eerste serie in 2010 was een schot in de roos: de dertien afleveringen werden maar liefst 1,5 miljoen keer bekeken. Van 10 januari tot 21 maart 2013 waren de avonturen van rondleider Bregje, suppoost Arie en caissière Mandy weer wekelijks te volgen op TV Rijnmond. De tien uitzendingen van seizoen 2 kluisterden per aflevering gemiddeld 142.000 mensen aan de buis. Via ARTtube.nl werden de Nederlandstalige en Engelstalige afleveringen nog eens 14.000 keer bekeken. De afleveringen zijn ook beschikbaar als podcast in de iTunes Store, die ruim 7.500 keer geraadpleegd werd. 

Bekijk alle afleveringen van Boijmans TV op ARTtube.nl

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. De televisieserie biedt een kijkje achter de schermen van het museum; niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd. In het tweede seizoen maken de Boijmans TV personages ook regelmatig uitstapjes naar de wereld buiten het museum. Hoe ze op deze plekken in Rotterdam verzeild raken blijft echter vaak een raadsel.

Kijk voor een korte samenvatting van alle afleveringen in het navigatie menu!

Boijmans TV voor iedereen op ARTtube

Met het televisieprogramma Boijmans TV wil Museum Boijmans Van Beuningen kunst in de huiskamers brengen van de circa 1 miljoen inwoners van de regio Rijnmond die het museum normaliter mogelijk niet snel zouden bezoeken. Elke aflevering is na uitzending ook te zien op het online videokanaal van vijf musea uit Nederland en België; ARTtube.nl

Samenwerkingspartners 

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie)
Kuba Szutkowski (producent)
Dragan Bakema (creatief producent)
Edgar Kapp (productieleider)
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen)
Wilfried de Jong (concept en interviews)
Els Hoek (research en redactie)
en vele anderen.

ARTtube

In oktober 2009 lanceerde Museum Boijmans Van Beuningen als het eerste museum in Nederland een eigen videokanaal op internet. In juli 2012 werd het platform uitgebreid met vier nieuwe partners. Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, het Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen publiceren op ARTtube.nl video's van hoge kwaliteit over kunst en design, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.

ARTtube, het online videokanaal van vijf musea uit Nederland en België, trekt zo’n 16.000 unieke bezoekers per maand en elke maand groeit dit aantal met ruim 25%. De ambitie is om in 2014 een half miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Van kunstprofessionals tot scholieren; bezoekers van de website doen zich gemiddeld meer dan 3,5 minuut per bezoek tegoed aan meer dan 130 video’s. Op ARTtube bekeken zij onder andere bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komen aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms. Zo kunt u een video bekijken over de restauratie van ‘The beanery’, van Edward Kienholz, de publiekslieveling van het Stedelijk, of de animatie ‘Waarom is het hier zo stil?’ van Jan Rothuizen. Deze film toont een bezoek aan Museum Boijmans Van Beunigen via de ogen van kunstenaar Jan Rothuizen, bekend van zijn tekeningen in onder andere de Volkskrant.

ARTtube is tweetalig; dat wil zeggen dat de meeste video's ook in het Engels beschikbaar zijn. Zo kan de internationale bezoeker online kennis maken met de Nederlandse en Belgische musea en museumcollecties en draagt ARTtube bij aan de internationale uitstraling en zichtbaarheid van kunst en design uit de Lage Landen.

In 2013 presenteren de vijf ARTtube partners een gezamenlijke videoserie, mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Partners

Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl
Gemeentemuseum Den Haag www.gemeentemuseum.nl
Museum Boijmans Van Beuningen www.boijmans.nl
M HKA www.muhka.be
De Pont www.depont.nl

Blijf op de hoogte

Twitter: www.twitter.com/ARTtube_NL en www.twitter.com/ARTtube_EN
Facebook: www.facebook.com/ARTtube
Nieuwsbrief: meld je hier aan en ontvang elke maand de mooiste videotips.

Met dank aan

ARTtube is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. Het Fonds ziet de inhoudelijke samenwerking die de vijf musea met ARTtube aangaan als een voorbeeldproject in het culturele veld. De gezamenlijke videoserie die de vijf ARTtube parnters presenteren in 2013, is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

ARTtube is vanaf 2009 ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het VSBfonds. Het concept en merk van deze eerste versie van het project werd ontwikkeld in samenwerking met Fabrique.

De nieuwe identiteit en huisstijl van ARTtube is van de hand van Thonik. Het interactieconcept, design en techniek van de website is ontwikkeld door het Rotterdamse Zicht online.

Collectie

Een groot deel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is online te raadplegen via collectie.boijmans.nl. Deze website toont een selectie van honderden hoogtepunten uit de museumcollectie. De objecten zijn voorzien van een foto, informatieve teksten, wetenschappelijke informatie, speciaal geselecteerde links en video’s van ARTtube.nl.

Input van bezoekers wordt gewaardeerd: online bezoekers kunnen hun eigen tags (trefwoorden) toekennen aan de objecten. Dit verbetert niet alleen de vindbaarheid, maar maakt het ook mogelijk andere verbanden binnen de collectie zichtbaar te maken; bijvoorbeeld door alle objecten te vinden die rood zijn, of alle werken waarop een hond is afgebeeld.

ALMA

Begin 2011 lanceerde Museum Boijmans Van Beuningen alma.boijmans.nl, een website die gebruiksvoorwerpen koppelt aan schilderijen en prenten waarop deze voorwerpen staan afgebeeld.

In ALMA (Afbeelding Linkt Met Artefact) worden gebruiksvoorwerpen uit de pre-industriële periode (1400-1900) gekoppeld aan afbeeldingen van dezelfde objecten op schilderijen en prenten uit die tijd. Door deze verbinding te leggen, verkrijgt het museum, maar ook publiek en onderzoekers, informatie over bijvoorbeeld het gebruik van de voorwerpen of over de betekenis ervan op een schilderij. Het documentatiesysteem is opgezet in 1989 door de toenmalige conservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen, Alma Ruempol. Ruim 2.500 objecten, 1.500 prenten en 300 schilderijen worden nu gedigitaliseerd, opnieuw beschreven en ontsloten op alma.boijmans.nl.

Museum Boijmans Van Beuningen beheert en presenteert de grootste collectie gebruiksvoorwerpen uit de pre-industriële tijd in Nederland, waaronder de omvangrijke verzameling Van Beuningen-de Vriese die geschonken is in 1990. Het is een unieke collectie, omdat voorwerpen voor dagelijks gebruik veelal niet werden bewaard. Ze werden weggegooid als er wat aan mankeerde of als er betere potten en pannen op de markt kwamen. Doordat de collectie aansluit op latere vormen van massagoed kunnen bezoekers van het museum de ontwikkeling vanaf de middeleeuwen, via de industriële revolutie tot aan het design van nu volgen.

alma.boijmans.nl wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat de subsidie verleent in het kader van de regeling ‘Digitaliseren met beleid’. De uitvoering berust bij SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat duurzame economische groei stimuleert door een brug te slaan tussen markt en overheid, nationaal en internationaal.

Mijn Boijmans

mijn.boijmans.nl is de plek om waar bezoekers hun favoriete objecten uit de Boijmans websites kunnen bewaren. Hier kan men kunstwerken en video’s uit ARTtube en collectie.boijmans.nl opslaan en zo een eigen verzameling aanleggen.

Gebruikers kunnen hun verzamelingen delen met anderen en eigen beschrijvingen toevoegen. Op mijn.boijmans.nl kunnen online bezoekers hun eigen tags (trefwoorden) toe kennen aan de objecten. Dit verbetert niet alleen de vindbaarheid, maar maakt het ook mogelijk andere verbanden binnen de collectie zichtbaar te maken. Bovendien blijkt dat bezoekers vaak heel andere (tref)woorden gebruiken bij het beschrijven of zoeken van museumstukken, dan de conservatoren of registrars van het museum.

Boijmans TV bedankt:

ARTtube bedankt:

Boijmans TV op DVD

Fan van Boijmans TV? Koop dan de DVD-box  van het tweede seizoen in de museumwinkel of in onze webshop.