Surrealisme

Man Ray, het raadsel van Isisore Ducasse, 1920 (1971)

Alle niveaus

Salvador Dalí is misschien wel de meest beroemde kunstenaar die surrealistisch werk maakte. Hij liet zijn onderbewustzijn spreken en putte inspiratie uit zijn dromen en fantasieën. Wie kent niet zijn lippenbank, of zijn Venus van Milo met laatjes in haar lichaam? Of die bizarre, soms wat beklemmende schilderijen van dingen die echt lijken maar eigenlijk niet mogelijk zijn? Ook andere surrealistische kunstenaars als René Magritte en Man Ray nemen ons met hun schilderijen, foto’s en beelden mee in een vreemde droomwereld.
Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland met een grote collectie surrealistische kunst. Tijdens deze rondleiding wordt deze unieke verzameling bekeken en besproken. Niet alleen schilderijen, maar ook foto’s, beelden en installaties passeren de bizarre revue.

Extra: workshop
Veel surrealistische kunstenaars ontwierpen ook reclameposters, waarbij producten waarvoor reclame gemaakt moest worden, vaak op een vreemde manier werden gepresenteerd. Leerlingen kijken eerst naar een aantal voorbeelden van dit soort posters. Daarna laten ze zelf hun onderbewuste spreken, halen ze hun dromen boven water, laten ze zich inspireren door wat ze eerder zagen en ontwerpen ze hun eigen surrealistische reclame.

Dit programma hoort bij de vaste collectie.
Duur: 1 uur. Met workshop 1,5 uur.
Kosten: € 42 (voor een groep van max. 15 leerlingen).
Kosten incl. workshop: € 76.
Periode: doorlopend, hele schooljaar.
Om te reserveren klik hier.