DCA project

Van 1 januari 2011 tot 2013 werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan het project DCA (Digitising Contemporary Art for Europeana). Binnen dit Europese digitaliseringsproject zal het museum 425 belangrijke installaties, sculpturen en assemblages van hedendaagse kunstenaars digitaliseren. Deze kunstwerken worden uiteindelijk toegankelijk gemaakt voor een breed publiek via website Europeana. De fotografie vindt grotendeels in de museumzalen plaats, bezoekers kunnen het proces volgen.

In opdracht van de Europese Commissie digitaliseert het museum samen met 21 Europese musea en kunstinstellingen in totaal 27.000 hedendaagse kunstwerken. Het project heeft als doel het aandeel van hedendaagse kunstobjecten op webportal Europeana te vergroten. DCA wil hedendaagse kunst online presenteren als een belangrijke en onmisbare uiting in de Europese cultuur. Binnen het project is er extra aandacht voor het creëren en behouden van hoogwaardige digitale reproducties.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert op dit moment meer dan 5.000 kunstobjecten op Europeana. Deze portal geeft het publiek toegang tot het digitale culturele erfgoed in bezit van Europese musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele verzamelingen. Europeana bevat momenteel 14,6 miljoen items en heeft sinds de lancering in november 2008 miljoenen hits gehad. Vanaf 2013 zal het digitale materiaal van de geselecteerde kunstwerken ook te vinden zijn op de algemene collectiewebsite van het museum: collectie.boijmans.nl

DCA wordt mede mogelijk gemaakt door het CIP-ICT programma van de EU.