Activiteitenprogramma

Foto: Fred Ernst Vriendenopening De weg naar Van Eyck, rondleiding door Henk van Os. Foto: Fred Ernst Foto: Fred Ernst Foto: Fred Ernst Foto: Fred Ernst

Activiteitenkalender

Vriendenexcursie DordtYart op 17 september 2016

Op zaterdag 17 september gaan we op bezoek bij DordtYart, het internationale centrum voor hedendaagse kunst in Dordrecht. DordtYart is gelegen op de voormalige scheepswerf De Biesbosch en toont dit najaar grote installaties van verschillende kunstenaars in het kader van de tentoonstelling ‘GlassFever – hedendaagse kunst in glas’. Voor deze tentoonstelling werkt DordtYart samen met de Italiaanse ondernemer Adriano Berengo en met drie andere instellingen waaronder het Dordrechts Museum. DordtYart heeft bovendien vijf kunstenaars opdracht verleend om op Murano, het Venetiaanse glaseiland, samen te werken met de glasblazers van Berengo. Zo heeft onder andere Folkert de Jong speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe werk van glas gemaakt.

Na een ontvangst met koffie en thee en een inleiding over DordtYart krijgen we in kleinere groepen een rondleiding langs de tentoonstelling. We eindigen gezamenlijk met een lunch om 13.00 uur.

Datum: zaterdag 17 september 2016
Aanvang: 11.00 uur
Adres: DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht
Prijs: € 25 excl. bier of wijn bij de lunch

Minimaal 10, maximaal 30 deelnemers

Aanmelden kan via vrienden@boijmans.nl of bel 010 44.19.661

NB: bij genoeg aanmeldingen is het tegen een kleine meerprijs mogelijk samen met de bus te reizen vanaf Museum Boijmans Van Beuningen.

Nieuw seizoen Kamermuziek in Boijmans start op 2 oktober 2016

Ook in seizoen 2016-2017 organiseren we samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) drie concerten. In kamermuziek tonen componisten zich vaak van hun meest intieme kant. Deze concerten belichten de poëzie van de grote meesters in kleine bezetting – zelden komt muziek zo dichtbij.

De althobo was volgens Hector Berlioz het perfecte instrument om “de geheime snaar van tedere herinneringen te laten resoneren.” Mozart en Vaughan Williams tonen in dit concertprogramma het gelijk van Berlioz aan, maar de althobo laat zich ook van een heel andere kant horen. In Michael Haydns Divertimento is het instrument het zonnetje in huis, bij Françaix resoneren vrolijke herinneringen aan ragtime en music hall.

viool Marie-José Schrijner
viool Eefje Habraken
altviool Darija Kozlitina
cello Carla Schrijner
contrabas Harke Wiersma
althobo Ron Tijhuis

Datum: zondag 2 oktober 2016
Tijd: 12.00 uur concert, vanaf 11.00 uur koffie

U kunt kaartjes bestellen via het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO): www.rotterdamsphilharmonisch.nl of bel 010 - 2171707.

Vriendenopening op 15 oktober 2016

Komend najaar staat in Museum Boijmans Van Beuningen de Florentijnse monnik Fra Bartolommeo (1473-1517) centraal, één van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse Hoog-Renaissance. In 2017 is het 500 jaar geleden dat hij is overleden. Museum Boijmans Van Beuningen organiseert in de aanloop naar het Fra Bartolommeo-jaar een grote tentoonstelling: Fra Bartolommeo - de goddelijke Renaissance (15 oktober 2016 – 15 januari 2017).

Dankzij bijzondere bruiklenen wordt voor het eerst in Nederland een tiental schilderijen van Fra Bartolommeo getoond en herenigd met 150 getekende voorstudies, waardoor het publiek zich een voorstelling kan maken van het creatieve proces dat leidde tot de voltooide kunstwerken. Sommige schilderijen hebben Italië zelfs nog nooit verlaten, waaronder drie grote altaarstukken uit Lucca en vier schilderijen uit de Uffizi, de Galleria dell’Accademia en het Museo di San Marco in Florence. Ook het Louvre leent twee schilderijen uit, die gewoonlijk in de Grande Galerie hangen.

De reden dat juist Museum Boijmans Van Beuningen deze tentoonstelling organiseert, is dat wij de grootste collectie kunstwerken wereldwijd van Fra Bartolommeo bezitten: 400 bladen met 500 tekeningen uit de beroemde albums van de Florentijnse verzamelaar Francesco Maria Niccolò Gabburri (1676-1742). In de tentoonstelling van komend najaar zijn 130 tekeningen uit deze albums te zien, met 20 extra tekeningen uit diverse vooraanstaande buitenlandse musea, met name de Uffizi, het Louvre, het British Museum en het Metropolitan Museum of Art.

Speciaal voor de Vriendenopening, op zaterdag 15 oktober, gaat het museum eerder open en kunt u vanaf 9.00 uur een rondleiding volgen of zelfstandig de tentoonstelling bezoeken. Ook geeft conservator Albert Elen, samensteller van de tentoonstelling, u die ochtend een toelichting. Zet de datum dus alvast in uw agenda!

Vriendenreis 2017

In het weekend van 23 en 24 september 2017 bezoeken we de 57e editie van de Venetië Biënnale! We zullen verschillende paviljoens en tentoonstellingen bezoeken, waaronder natuurlijk de inzending uit ons land. Volgend jaar is dat de presentatie ‘Cinema Olande’ van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenburgh en curator Lucy Cotter. Hun plan is uitgeroepen tot de Nederlandse inzending door het Mondriaan Fonds, op advies van een jury, uit vijf voorstellen.

De reis wordt deze zomer verder vormgegeven en zal drie of vier dagen duren. De geschatte prijs voor de vlucht, accommodatie, ontbijt en excursieprogramma is € 1.000. Bij voldoende interesse kan de reis doorgang vinden en worden de exacte data en de definitieve prijs duidelijk; daarna vragen we u zich definitief aan te melden.

Is uw interesse gewekt en heeft u zin om mee te gaan? Laat dit dan in ieder geval al vrijblijvend weten via vrienden@boijmans.nl.

 

Vriendenconcerten

Het RPHO en het Boijmans bundelen hun krachten en organiseren kamermuziek in het auditorium van het museum, speciaal voor de Vrienden van het orkest en van het Boijmans. Op drie zondagen in 2015 en 2016 staan er weer prachtige concerten in de planning.

aanmelden voor een vriendenactiviteit?

Via e-mail vrienden@boijmans.nl
telefonisch 010 44.19.661