Culturele Dag Rotterdam

Leerlingen krijgen een rondleiding in het museum

Alle onderwijsniveaus

Rotterdam is rijk aan cultuur. Er gebeurt van alles op het gebied van beeldende kunst, dans, theater, muziek… Voor veel scholen is het dan ook heel aantrekkelijk om met hun leerlingen de stad een dag te bezoeken: veel te doen, te zien en te beleven, en dat alles vlak bij elkaar.

Het wordt nu alleen maar makkelijker om een hele dag cultuur te komen snuiven in de Maasstad. Vier grote Rotterdamse culturele instellingen bieden speciaal voor het Voortgezet Onderwijs de Culturele Dag Rotterdam aan. Museum Boijmans Van Beuningen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Ro Theater en het Scapino Ballet Rotterdam stelden een aantrekkelijk dagprogramma samen, waarbij leerlingen kennis kunnen maken met vier belangrijke kunstdisciplines (beeldende kunst, muziek, theater en dans) in telkens een professionele omgeving.

De Culturele Dag Rotterdam is eenvoudig te regelen. Er bestaan op één dag vier starttijden: 09.30u. / 11.15u. / 13.15u. / 15.00 uur. Op elke starttijd kan een groep leerlingen in één van de instellingen starten. Ze volgen een programma van 1,5 uur. Vervolgens starten ze, na een korte pauze, bij een volgende instelling. Ook is het mogelijk een rouleringsprogramma samen te stellen, waarbij groepen elkaar bij de verschillende instellingen afwisselen. Let op: de eerste start tijd komt voor Museum Boijmans Van Beuningen te vervallen. Het museum is vanaf 11.00 uur geopend.

Hieronder vindt u een overzicht van de instellingen en hun programma’s. Bij elke instelling staat een korte beschrijving van het programma dat de leerlingen volgen, de kosten, en contactgegevens om direct bij de instelling te boeken. Om teleurstellingen te voorkomen, raden wij u aan tijdig te boeken.

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Van Bosch tot Dali, hoogtepunten uit de collectie
Een wandeling door de (kunst)geschiedenis, van de middeleeuwen tot nu. Dat kan in Museum Boijmans Van Beuningen. Tijdens dit programma maken leerlingen kennis met de meest beroemde schilderijen en beelden uit de collectie: wie kent niet ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel of ‘Het kleine danseresje’ van Edgar Degas? Vervolgens verwerken de leerlingen deze ervaringen in een workshop.

* Dinsdag-vrijdag: tussen 11:00 en 17:00 uur
* Duur: 1,5 uur
* Kosten: € 78,- per groep (per 1 augustus 2017 wordt het € 84 per groep)
* Maximaal 15 leerlingen per groep, meerdere groepen tegelijk mogelijk
* Geschikt voor alle onderwijsvormen
* Informatie: 010-4419471 (dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-16.00 uur).
* Boekingen: klik hier voor het online reserveringsformulier.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam

ROTTERDAM PHILHARMONISCH ORKEST
Repetitiebezoek
Symfonische muziek is mensenwerk, en dat is heel goed te zien bij een orkestrepetitie. Tijdens dit programma krijgen leerlingen eerst een korte inleiding, en een ontmoeting met een musicus uit het orkest .Vervolgens bezoeken ze de repetitie van het orkest: ze zitten vlak bij het podium, met hun neus er boven op.

* Dinsdag-vrijdag
* Duur: 1,5 uur
* Kosten: zie website
* Maximaal 30 leerlingen
* Geschikt voor alle onderwijsvormen
* Boeken en informatie: 010-2177920/ 922 of educatie@rpho.nl

Rotterdams Philharmonisch Orkest
Schouwburgplein 50
3012 CL Rotterdam

RO THEATER
Algemene Theater Workshop
Tijdens dit programma maken de leerlingen kennis met de basiselementen van het toneel. Door zelf scènes te spelen uit het rijke repertoire van het Ro Theater, ontdekken zij hoe een voorstelling tot stand komt en wat theater maken inhoudt. De workshop kan een voorbereiding zijn op een bezoek aan een voorstelling, maar kan ook op zichzelf staan.

* Maandag-vrijdag
* Duur: 1,5 uur
* Kosten: zie website
* Maximaal 25 leerlingen per groep, meerdere groepen tegelijk mogelijk
* Geschikt voor alle onderwijsniveaus
* Boeken en informatie: 010-4046888 of educatie@rotheater.nl

Ro Theater
William Boothlaan 8
3012 VJ Rotterdam

SCAPINO BALLET ROTTERDAM
Iconen van de dans
Dit workshopprogramma neemt leerlingen mee op een reis door de ontwikkeling van theaterdans. Door middel van theorie (o.a. fragmenten uit dansopnames) en door zelf te dansen, komen de geschiedenis en de ontwikkeling van vier eeuwen dans tot leven en wordt duidelijk hoe en waarom dans zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. De workshop wordt gegeven in één van de Scapino studio’s,

* Maandag-vrijdag
* Duur: 1,5 uur
* Kosten: zie website
* Minimaal 8, maximaal 25 leerlingen
* Geschikt voor alle onderwijsniveaus
* Boeken en informatie: 010-414 2414 of educatie@scapinoballet.nl

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012 XL Rotterdam