Catalogusproject Nederlandse tekeningen

Het onderzoek wordt uitgevoerd ten behoeve van de wetenschappelijke bestandscatalogus van de 15de- en 16de-eeuwse Nederlandse tekeningen in Museum Boijmans Van Beuningen. Het betreft circa 440 tekeningen gemaakt door Hollandse en Vlaamse kunstenaars geboren voor 1580. Een groot deel daarvan is afkomstig uit het legaat F.J.O. Boijmans (1847) en uit de collectie Franz Koenigs (1935/1940).

Dit onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Mondriaan Stichting (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Het onderzoeksteam bestaat uit dr. Albert J. Elen (senior-conservator tekeningen en prenten van Museum Boijmans Van Beuningen) en de externe specialisten dr. Yvonne Bleyerveld en drs. Judith Niessen.

Judith Niessen en Yvonne Bleyerveld beschrijven ieder ongeveer 200 tekeningen voor de bestandscatalogus. Judith Niessen is verantwoordelijk voor de tekeningen van kunstenaars geboren voor 1545 (o.a. Jeronimus Bosch, Lucas van Leyden, Pieter Bruegel en Maarten van Heemskerck). Yvonne Bleyerveld beschrijft de tekeningen van kunstenaars geboren tussen 1545 en 1580 (o.a. Hendrick Goltzius, Jacob de Gheyn, Paulus van Vianen en Roelandt Savery). Albert Elen neemt circa 50 tekeningen voor zijn rekening, namelijk die van Hans Bol, Pieter Aertsen, Karel van Mander, Maarten de Vos, Johannes Stradanus en een deel van de tekeningen van Bloemaert. Hij schrijft ook een inleiding over de geschiedenis van de collectie vroege Nederlandse tekeningen in het museum en is mede verantwoordelijk voor de eindredactie.

Het project staat onder wetenschappelijke begeleiding van prof.dr. Gert Jan van der Sman (bijzonder hoogleraar Univeristeit van Leiden) en een commissie bestaande uit prof.dr. Ilja Veldman (emeritus hoogleraar Vrije Universiteit, Amsterdam), prof.dr. Jan Piet Filedt Kok (emeritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam), drs. Marijn Schapelhouman (senior conservator tekeningen, Rijksmuseum) en dr. Yvette Bruijnen (zelfstandig onderzoeker). Er zijn inmiddels drie bijeenkomsten geweest om 'probleemgevallen' op het gebied van toeschrijving en iconografie gezamenlijk te bespreken.

De auteurs bezoeken ten behoeve van het onderzoek ook andere belangrijke tekeningencollecties, zoals die in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Brussel, Parijs, Londen, Oxford, Edinburgh, Wenen en New York. Daarnaast wordt door hen veel gewerkt op het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. In juni 2010 gaven Niessen en Bleyerveld een presentatie voor Codart, tijdens het internationale congres voor conservatoren oude kunst in Rotterdam en in augustus 2011 voor de zomercursus Made in the Netherlands. Art from the 15th and 16th Centuries (The Amsterdam Summer University, RKD, Rijksmuseum).

Bekijk hier het project.