Boijmans agenda 2016

Voorkant Boijmans agenda 2016

Boijmans agenda 2016
Hoe luid is blauw?

De 68ste weekagenda van Museum Boijmans Van Beuningen is gehuld in het blauw. Hoe verscheiden ook, de kleur blauw hebben de kunstwerken in de agenda voor 2016 met elkaar gemeen.

Vaak is het de enige kleur, zoals in Expansion no. 37, de sculptuur die César in 1970 maakte van het portier van een Renault 4. In andere kunstwerken gaat het blauw de dialoog aan met een van de twee overige primaire kleuren: met geel in de prent uit de Chassidische legenden II van Hendrik Werkman of met rood in het schilderij Two Deckchairs, Calvi van David Hockney. Een enkele keer is het blauw niet meer dan een accent, zoals in het vleugelglas a? la fac?on de Venise, maar stralen doet die kleur ook dan.

Blauw is de kleur van het water, van de zee, van de einder en de lucht. Ook in die hoedanigheden is het in deze agenda te vinden. Behalve die hemelse dimensie, heeft de kleur echter ook duistere kanten en wordt geassocieerd met eenzaamheid en melancholie. Die gevoelswaarde heeft het in Francis Bacons geheel blauwe schilderij Man in Blue I.

In de toegepaste kunst is blauw eveneens bijzonder geliefd, het Delfts blauw is er zelfs naar genoemd. Natuurlijk ontbreekt ook dat facet niet in deze agenda. Soms betreft het de kleur van het materiaal, zoals bij het blauwe glas van een Oosterse rozenwatersprenkelaar en soms betreft het de decoratieve motieven op keramiek of kleding.

Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend dat de kleur blauw in de meest uiteenlopende schakeringen voorhanden is, in vroeger eeuwen was dat heel anders. De kleuren blauw die kunstenaars gebruikten, kwamen van ver en waren vaak zeer kostbaar. Ook over pigmenten, verfstoffen en het blauw getinte papier dat kunstenaars gebruikten voor hun tekeningen, gaat het dit jaar.

Hoe luid is blauw? is de titel van deze agenda. In 2016 zullen 54 kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen daar wekelijks ieder hun eigen antwoord op geven.

Praktische informatie

Formaat: 22,5 x 19 cm, 68ste editie.
De agenda is voor € 17,50 te koop in de museumwinkel en de betere boekhandel.

De agenda is het snelst en eenvoudigst te bestellen via webshop.boijmans.nl.
Prijs: € 17,50 plus verzendkosten (afhankelijk van uw locatie).

Prijs bij verzending per post:
binnen Nederland € 22,50;
internationaal € 30,00.

Informatie verkoop/verzending:
T 010 44 19 425
E agenda2016@boijmans.nl

De agenda is ook te bestellen in de webshop.