Boijmans agenda 2017

Cover Boijmans agenda 2016

Boijmans agenda 2017
Constant in beweging

Het thema van de 69ste weekagenda van Museum Boijmans Van Beuningen is menselijke beweging, zowel de fysieke verplaatsing als de reis in het hoofd. De kunst staat nooit stil en brengt ons denken in beweging. Door de eeuwen heen heeft het ons ver gebracht, maar nog altijd ontdekken kunstenaars nieuwe terreinen. Ze reizen door de geest. Museum Boijmans Van Beuningen volgt de kunstenaars op de voet.

Hoe bewegen we ons voort en wat brengen we in beweging? In 54 kunstwerken uit de museumcollectie komt een scala aan bewegingsvormen en middelen tot verplaatsing aan bod. Govert Dirksz. Camphuysens schilderij van een paard en wagen met een uitgelaten gezelschap bij een pleisterplaats verbeeldt een tijd waarin het reistempo nog afhankelijk was van echte paardenkracht. Bij de allegorische zegekar met de Triomf van de liefde, op een achttiende-eeuwse waaier, wordt beweging zinnebeeldig opgevat.

Kunstenaars visualiseren middelen van vervoer zoals de auto, het schip en de vliegmachine om commentaar te leveren op het menselijk bestaan. Marisol laat in haar houten sculptuur op speelse wijze zien wat de auto betekent voor de persoonlijke bewegingsvrijheid. Ludolf Bakhuizen schilderde een zeegezicht met oorlogsschepen om de positie van Nederland als zeevarende natie te tonen. De Tweevleugel van Panamarenko verbeeldt het verlangen van de mens om te kunnen vliegen.

In gedachten vaart de mens ten hemel en loopt over water. Daarmee belanden we in de menselijke verbeelding en maken we een reis door de geest. Dat gaat met vallen opstaan, zoals in de Griekse mythe van Icarus die zijn zelfgemaakte vleugels verliest. Om de kunst constant in beweging te houden zijn er kunstenaars nodig die het ijs breken, zoals Guido van der Werve doet in zijn film Nummer acht. Everything is Going to be Alright. Als pelgrims in de kunst nemen we u graag mee op reis.

Praktische informatie

Formaat: 22,5 x 19 cm, 69ste editie.
De agenda is voor € 17,50 te koop in de museumwinkel en de betere boekhandel.

De agenda is het snelst en eenvoudigst te bestellen via webshop.boijmans.nl.
Prijs: € 17,50 plus verzendkosten (afhankelijk van uw locatie).

Prijs bij verzending per post:
binnen Nederland € 22,50;
internationaal € 30,00.

Informatie verkoop/verzending:
T 010-4419425
boijmansagenda@boijmans.nl

De agenda is ook te bestellen in de webshop.