activiteit

Rembrandt als etser: ongewoon, experimenteel en vernieuwend

zondag 1 oktober

14.00 - 15.00 uur


gratis, exclusief entree

Reserveren

In deze lezing nemen Peter van der Coelen (conservator Prenten en tekeningen, Museum Boijmans Van Beuningen) en Erik Hinterding (conservator Prenten, Rijksmuseum) u mee naar de wereld van Rembrandt. Na een inleiding op de tentoonstelling Virtuositeit en verbeeldingskracht door Peter van der Coelen, gaat Erik Hinterding dieper in op Rembrandt als etser.

Rembrandt staat tegenwoordig bekend als misschien wel de beste Nederlandse prentkunstenaar uit de 17de eeuw, maar waar heeft hij die reputatie aan te danken? Erik Hinterding vertelt over de wijze waarop Rembrandt zijn etsen vervaardigde, wat daarin in de loop der jaren veranderde, en op welke manier zijn werkwijze zich onderscheidde van alles wat zijn tijdgenoten deden. Zo wordt duidelijk hoe experimenteel en vernieuwend hij destijds was - nog altijd de basis voor de waardering van zijn werk vandaag de dag.

Reserveer hier voor de lezing om verzekerd te zijn van een plaats.

Virtuositeit en verbeeldingskracht: Boijmans toont Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 9 september 2017 tot en met 14 januari 2018 ruim 60 van de mooiste prenten van Rembrandt. Na een recent restauratie- en conserveringsproject is deze bijzondere selectie van landschapsprenten, genrevoorstellingen, (zelf)portretten en religieuze taferelen voor het eerst te bezichtigen. Hoogtepunten zijn onder andere het 'Landschap met drie boerenhuizen aan een weg', 'De heilige Hieronymus bij een knotwilg' en 'De drie kruisen', een van zijn meest experimentele werken.