Tentoonstelling

Spiegelkamer Yayoi Kusama

Infinity Mirror Room - Phalli’s Field

permanent te zien

Spiegelkamer Yayoi Kusama

In 2010 kocht Museum Boijmans Van Beuningen het werk Infinity Mirror Room - Phalli’s Field van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama aan. Deze spiegelkamer is permanent te zien in het entreegebied van het museum. Met stippen en eindeloze spiegelingen speelt ze met de visuele waarneming.

In 2008 was deze eerste spiegelkamer uit het oeuvre van Kusama (Matsumoto, 1929) te zien in de solotentoonstelling 'Mirrored Years' in Museum Boijmans Van Beuningen. De ruimtevullende installaties van Kusama staan aan de basis van een inmiddels wijdverbreide traditie van ‘environments’ in de kunst.

Yayoi Kusama maakte in de internationale kunstwereld furore met haar ruimtevullende installaties, waarin de bezoeker wordt omgeven door duizenden kleurrijke, kleine, opgevulde – vaak fallische – textiele objecten. Ook in Nederland was de erkenning groot: nergens anders ter wereld werd haar werk zo vaak tentoongesteld in de jaren 60.

'Infinity Mirror Room – Phalli’s Field' (1965) is een sleutelwerk binnen het oeuvre van een van de belangrijkste kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw. Het is de eerste installatie waarin Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) gebruik maakt van spiegels; een materiaal dat zij haar leven lang zal blijven gebruiken en dat samen met haar zogenaamde ‘dots’ een essentieel aspect in Kusama’s oeuvre vormt. De ruimtevullende installaties van Kusama staan aan de basis van een inmiddels wijdverbreide traditie van ‘environments’ in de kunst.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door steun van Fonds Willem van Rede en het Mondriaan Fonds.