Tentoonstelling

Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

t/m 14 januari 2018

Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 9 september 2017 tot en met 14 januari 2018 ruim 80 van de mooiste prenten van Rembrandt. Na een recent restauratie- en conserveringsproject is deze bijzondere selectie van landschapsprenten, genrevoorstellingen, (zelf)portretten en religieuze taferelen voor het eerst te bezichtigen. Hoogtepunten zijn onder andere het 'Landschap met drie boerenhuizen aan een weg', 'De heilige Hieronymus bij een knotwilg' en 'De drie kruisen', een van zijn meest experimentele werken.

Onder de naam 'Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie' toont Museum Boijmans Van Beuningen ruim 80 objecten, waaronder zestig van de mooiste prenten van Rembrandt. Daarnaast zijn er enkele herdrukken en kopieën van zijn werk te zien, net als prenten die een inspiratiebron voor hem waren. De Rembrandt-prenten zijn bijzonder vanwege zijn spontane lijnvoering, bijzondere lichtregie en zijn intensieve gebruik van de drogenaald.

Rembrandt de graficus

Tijdens zijn leven werd Rembrandt vooral door zijn grafische werk, dat breder toegankelijk was dan zijn schilderijen en tekeningen, bekend in heel Europa. Alleen al uit de naam van één van zijn meesterwerken blijkt hoe gewild zijn werk was bij de verzamelaars uit zijn tijd: Honderdguldenprent. Net voor zijn twintigste maakte Rembrandt voor het eerst een ets. Gedurende zijn verdere leven bouwde hij een groot oeuvre op van ruim driehonderd prenten. Hij wilde zich als graficus kunnen meten met de groten uit het verleden, zoals Lucas van Leyden en Albrecht Dürer.

Wereldberoemde tekeningen en prenten in Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen beschikt over een uitgebreide collectie werken op papier. Dit Prentenkabinet, met ruim 15.000 tekeningen en 65.000 prenten, behoort tot de absolute wereldtop met werken van kunstenaars als Rembrandt, Leonardo da Vinci, Rubens en Goya. Vanwege de hoge lichtgevoeligheid worden de werken op papier niet in een permanente opstelling getoond, maar in wisselende presentaties die samen een goed beeld geven van de rijkdom van de collectie.

De tentoonstelling is van 9 september 2017 tot en met 14 januari 2018 te zien in zalen 38 en 39.