Tentoonstelling

Gek van surrealisme

Dalí, Ernst, Magritte, Miró... uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch

vanaf 11 februari 2017 t/m 28 mei 2017

Gek van surrealisme

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 11 februari tot en met 28 mei 2017 met trots 'Gek van surrealisme', een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen. Het merendeel is zelden of nooit te zien geweest en zal eind mei 2017 weer achter gesloten deuren verdwijnen.

Komend voorjaar staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. Het museum laat – in samenwerking met gerenommeerde musea in Edinburgh en Hamburg – de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.

Legendarisch

Gek van surrealisme zal een ongeëvenaarde vlootschouw worden van het surrealisme, die de kracht laat zien van de beroemde kunstbeweging. De getoonde werken zijn afkomstig uit vier uitmuntende privécollecties van een aantal bijzondere verzamelaars: de Brit Edward James (1907-1984) en de Brit Roland Penrose (1900-1984) hadden een persoonlijke band met kunstenaars als Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. De eveneens Britse Gabrielle Keiller (1908-1995) bezat naast een prachtige collectie een bijzondere kunstbibliotheek. Het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch begon in de jaren zeventig met het verzamelen van surrealistische kunst en is nog altijd zeer actief op dit gebied. 

Wereldniveau

Gek van surrealisme stelt de bezoeker in staat om de artistieke ontwikkeling van belangrijke kunstenaars te volgen. In Rotterdam ligt het accent straks niet alleen op de passie van de surrealisten zelf, maar ook op die van hun verzamelaars. 'Gek van surrealisme' sluit naadloos aan bij het profiel van Museum Boijmans Van Beuningen, dat als enige museum in Nederland een uitgebreide collectie surrealistische kunst van wereldniveau bezit. De basis daarvan is gelegd door Renilde Hammacher (1913-2014) van 1962 tot 1978 hoofdconservator Moderne Kunst bij het museum. Ze haalde Dalí in 1970 naar Rotterdam om in het museum zijn retrospectief te openen. Hierdoor kwam Hammacher in contact met James, van wie ze eind jaren zeventig een aantal belangrijke werken van Dalí en Magritte aankocht met extra middelen die de gemeente Rotterdam daarvoor destijds beschikbaar stelde.

Experts

'Gek van surrealisme. Dalí, Ernst, Magritte, Miró...uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch' is samengesteld door drie toonaangevende musea: de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh, de Hamburger Kunsthalle en Museum Boijmans Van Beuningen. In Nederland wordt 'Gek van surrealisme' mede mogelijk gemaakt door Fonds21, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds. Tegelijk met de tentoonstelling wordt een catalogus uitgebracht met essays van experts.

Britse media over Surreal Encounters in Edinburgh

- The Daily Telegraph: "Thrilling odysseys into the bizarre"
- The Herald: "Exhibition is the surreal deal"
- Arts Press: "Surreal Encounters is what I’d call a stunner"

Te zien in 

Deze tentoonstelling zal te zien zijn in de zalen C, D en E op de eerste verdieping.