De collectie: Een reis door eeuwen kunstgeschiedenis

 

Bekijk 10.000 van onze kunstwerken op collectie.boijmans.nl

Museum Boijmans Van Beuningen toont oude en moderne kunst,toegepaste kunst en designHet museum bezit een van 's werelds belangrijkste collecties tekeningen en prenten, en een stadscollectie.

De geschiedenis van de collectie

Het museum dankt zijn naam aan twee particuliere verzamelaars. De Utrechtse jurist Frans Jacob Otto Boijmans droeg in 1847 zijn kunstcollectie over aan de gemeente Rotterdam. Dat was het begin van het museum, dat toen het Museum Boymans werd genoemd. Aanvankelijk was dit museum gevestigd in het Schielandshuis in Rotterdam. Een grote brand in 1864, waarbij een groot deel van de collectie verloren ging, was de aanleiding om uit te zien naar een nieuwe locatie. Pas in 1935 werd dit werkelijkheid. Toen was Dirk Hannema directeur en werd het nieuwe museumgebouw geopend, dat door de architect Van der Steur was ontworpen. In 1958 verwierf het museum de grote kunstcollectie van de havenbaron D.G. van Beuningen. Hierop werd de naam van het museum veranderd in ‘Museum Boijmans Van Beuningen’. 

Er zijn nog veel meer particuliere verzamelaars aan wie het museum veel te danken heeft. De uiteenlopende belangstelling van deze verzamelaars legde de basis voor de verscheidenheid van de collectie. En dankzij hun gedrevenheid bezit het museum nu als enige in Nederland schilderijen van Van Eyck, Titiaan, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude en Dalí

In de tweede helft van de twintigste eeuw werden de eigen aankopen van het museum steeds talrijker, maar nog altijd profiteert het museum van de generositeit van verzamelaars. Zo verwierf het museum in 1981 dankzij het echtpaar Van Beuningen-de Vriese een omvangrijke verzameling pre-industriële gebruiksvoorwerpen en recent met behulp van het H+F Mecenaat nog prachtige installaties van onder anderen de Deense kunstenaar Olafur Eliasson en de Zwitserse Pipilotti Rist.

Ook het museumgebouw werd sinds de aanbouw in 1935 aanzienlijk uitgebreid. Zo opende in 1972 de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Alexander Bodon en bouwde Hubert Henket in 1991 een paviljoen voor de collectie pré-industriele gebruiksvoorwerpen. De meest recente aanbouw is die van 2003, toen Robbrecht en Daem een nieuwe bibliotheek en kantoorgedeelte realiseerden.