Op avontuur in het museum

Museum Boijmans Van Beuningen is niet alleen gratis toegankelijk voor kinderen, maar biedt ook de mogelijkheid om naast kunst te kijken, ook kunst te maken en zelfs kunst te kopen! Voor de allerkleinsten van 3 jaar tot jongeren van 18 jaar.

Voetballen en jassen takelen

Laat je fantasie zijn werk doen bij binnenkomst in het museum! Je kan eerst nog een balletje trappen in de voetbalkooi op de binnenplaats van het museum. Het is een echt kunstwerk van de kunstenaar Olaf Nicolai, waar je kan doen alsof je de grootste voetbalspeler van de wereld bent.

Het museum heeft geen normale garderobe, waarbij je je jas afgeeft aan de balie. De garderobe is een caroussel, een kunstwerk van ontwerper Wieki Somers, is gebaseerd op de garderobes in mijnen. Mijnwerkers takelen hun jassen omhoog in de schachten. Waan je je een mijnwerker en takel je jas de lucht in!

Boijmans Club

Wil je gratis op de hoogte blijven van alle workshops, rondleidingen en familiedagen die het museum organiseert? Word dan lid van de Boijmans Club en ontvang een felgekleurd vriendenbandje.

Kunst Studio

Dé plek in het museum waar je workshops kan volgen. Je krijgt eerst een rondleiding door het museum en dan ga je in de Kunst Studio aan de slag. Ook zijn er leuke tentoonstellingen en, wie weet, wordt jouw kunstwerk ook eens opgehangen aan de muur van de Kunst Studio.

Theatrale rondleiding

Sarah Sorgheloos is haar man kwijt... Simon is spoorloos. Tijdens deze spannende theaterrondleiding neemt Sarah Sorgheloos je mee op haar zoektocht. De kunstwerken bevatten aanwijzingen. Maar ook de voorwerpen in de mars op Sarah's rug zijn clues. Hoe kan het dat ze elkaar uit het oog verloren zijn?
De rondleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Ro Theater en maakt deel uit van het vaste educatieve programma.

De theatrale rondleiding is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Reisgidsje voor kinderen van 4 - 12 jaar

Wat vind jij mooi, lelijk of gek? Met een boekje vol vragen en weetjes in je hand kom je langs grappige, kleurrijke of misschien wel zielige kunstwerken. Jij kiest en maakt aan de hand van aanwijzingen een eigen fantasie kunstwerk.

Na afloop kun je je kunstwerk uploaden op de Kieskunstig groep op Flickr en maak je kans op een mooi kinderkunstboek.
Kosten: € 1 per reisgidsje bij de infobalie.

Kinderroute op Boijmans Tour

Met je smartphone of een gehuurde iPod en een koptelefoon maak je een muzikale rondreis langs de mooiste en bijzonderste kunstwerken. Simon Sorgheloos neemt je mee en laat je swingende, grappige en mooie liedjes over de schilderijen en beelden horen. Zo kom je van alles te weten over bijvoorbeeld Pieter Bruegel en zijn Toren van Babel of over het Danseresje dat Edgar Degas maakte. En vergeet vooral niet op je schermpje te kijken, daar gebeurt steeds weer iets geks of verrassends.

De kinderroute is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De route kun je in het museum bekijken op je eigen smartphone (of die van de volwassenen om je heen) of je kunt een IPod huren bij de informatiebalie (3 euro). Neem bij de balie ook het plattegrondje voor de Kinderroute mee.

Kunst4Kids: nieuwe editie 2014!

Elke twee jaar organiseert het museum een verkooptentoonstelling speciaal voor kinderen. Deze tentoonstelling is verboden voor volwassenen. Ben je tussen de 5 en 18 jaar oud? Dan kan je een zeefdruk van hele goede kunstenaars kopen bij Museum Boijmans Van Beuningen. Misschien is dit wel het begin van jouw kunstverzameling? In de meivakantie is er weer een nieuwe editie.

Lekker lui video kijken boven in het trappenhuis

Kunstenaar Pipilotti Rist heeft een bijzonder kunstwerk gemaakt voor het museum. Zij vindt dat je video’s het beste liggend kan bekijken en heeft een groot net gespannen boven in een van de trappenhuis in het museum. Ga maar eens kijken, klim de trap op en in de netten, lekker liggen en genieten van videokunst. Elk half jaar toont het museum weer nieuwe films, dus je kan elke keer weer iets nieuws zien.

Oneindige spiegelkamer

Onderaan de trap bij het 'videonet' is een kleine kamer. Achter de deur wacht een ruimte vol stippen en eindeloze spiegelingen. De kunstenaar Yayoi Kusama speelt zo met de waarneming. Zij maakte in de internationale kunstwereld furore met haar ruimtevullende installaties, waarin de bezoeker wordt omgeven door duizenden kleurrijke, kleine, opgevulde – vaak fallische – textiele objecten. Ook in Nederland was de erkenning groot: nergens anders ter wereld werd haar werk zo vaak tentoongesteld.

Kinderfeestje

Wil je je verjaardag in het museum vieren? Lekker kunst maken met je vriendjes en vriendinnetjes? Dat kan als je tussen de 6 en 12 jaar bent. Tijdens het Droomfeestje neemt de museumdocent jou en je vriendjes mee naar de bizarre wereld van de surrealisten. Na een tocht door de museumzalen, verbeelden jullie je eigen droomwereld in een collage. Bij het Portrettenfeestje krijg je een spoedcursus ‘serieus kijken’, kijk je naar de portretten die in het museum hangen en ga je zelf een portret schilderen. Na afloop is er natuurlijk limonade en taart.

Kosten: vanaf €118,50
Datum: woensdagmiddag, zaterdag en zondag
Om online te reserveren klik hier.

Boijmans Familie Vrienden krijgen bij de kassa op vertoon van hun vriendenpas 10% korting op kinderfeestjes en kinderworkshops.

Kunstluiers

Kunst voor de allerkleinsten! Speciaal voor kinderen van 3 en 4 jaar is er, vanaf september, elke eerste en derde zondag van de maand Kunstluiers. Museumknuffel Bo neemt de peuters mee op reis door het museum, aan de hand van spelletjes, liedjes, verhaaltjes en dansjes. Elke keer laat Bo iets anders zien of ervaren. Maandelijks wordt er een ander thema behandeld: dieren, beweging en geluid, vormen, kleuren en voelen.

Praktisch

Het museum is geschikt voor een bezoek met kinderen. Bij de informatiebalie kunt u gratis een buggy lenen en zowel het dames als herentoilet is ingericht op baby-verzorging. In het restaurant en de Espressobar zijn frisdanken en vruchtensappen en wat lekkers te verkrijgen voor kinderen.