Bezoek de bibliotheek

Bibliotheek Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg Bibliotheek Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg Bibliotheek Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg Bibliotheek Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg Bibliotheek Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg

De bibliotheek maakt deel uit van het gratis toegankelijke entreegebied van het museum en is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur. 

Raadpleging van het materiaal kan uitsluitend ter plekke. Er worden geen publicaties uitgeleend.
Klik hier voor de online catalogus.

Beknopte geschiedenis

Oorspronkelijk begonnen als handboekerij van de wetenschappelijke staf, is de bibliotheek in de twintigste eeuw uitgegroeid tot een allround kunstbibliotheek waarbij de nadruk in de laatste jaren steeds meer op de eigen collectie is komen te liggen. De bibliotheek documenteert zowel de geschiedenis van het museum als de museale collectie. Met ruim 120.000 titels behoort de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen tot de grootste museale kunsthistorische bibliotheken van ons land. De collectie boeken, (veiling)catalogi en tijdschriften loopt grotendeels parallel aan die van het museum: oude en moderne kunst (schilderijen, beelden, tekeningen, prenten, installaties, etc), ceramiek, glas, zilver, design en gebruiksvoorwerpen. Op die gebieden wordt actief verzameld.
Eén van de belangrijkste speciale aandachtsgebieden van de bibliotheek betreft de collectie surrealistische bronnen en secundaire literatuur met betrekking tot het surrealisme. Een mooi voorbeeld hiervan is het tijdschrift Minotaure, dat van 1933 tot 1939 in Parijs verscheen en waarvoor diverse kunstenaars omslagontwerpen hebben vervaardigd.

Taak van de bibliotheek is om - naast ondersteuning van de staf van het museum - een zo breed mogelijk publiek informatie te verschaffen over de beeldende kunsten in het algemeen en de museale collectie in het bijzonder.