Nieuwsbrief
Hedendaagse kunst in Rotterdam
juni 2013

Renilde Hammacher

Renilde Hammacher was vanaf 1962 zestien jaar lang (de eerste vrouwelijke) hoofdconservator moderne kunst bij het museum. Afgelopen maart werd Hammacher 100 jaar. Een mooi moment om haar te eren met een tentoonstelling: Renilde Hammacher - 'Een grote, stimulerende en stuwende kracht'. NRC Handelsblad besteedde een groot artikel aan de 'grand old lady' - die enkele dagen later zelfs Matthijs van Nieuwkerk in de Wereld Draait Door deed stilvallen.

Mark Rothko, Grijs en oranje op kastanjebruin, no. 8, 1960, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Mark Rothko, Grijs en oranje op kastanjebruin, no. 8, 1960, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Volgens directeur Sjarel Ex heeft Hammacher de collectie van het museum op onschatbare wijze verrijkt. Als hoofdconservator kocht ze bijna vijfhonderd kunstwerken en organiseerde ze ongeveer 150 tentoonstellingen, met als hoogtepunt de Dalí tentoonstelling in 1970 - 1971 waarbij de kunstenaar zelf aanwezig was.

In een interview met NRC Handelsblad op 2 mei 2013, legt Hammacher uit waarom ze het belangrijk vond om het surrealisme naar Nederland te brengen: “Het verwonderde mij dat geen van de Nederlandse musea een speciaal ensemble van surrealisten had. Surrealisten hielden van vrijheid. Ik dacht dat Nederland dat kon aanvaarden als ze de kunstwerken werkelijk zagen. En ik denk dat het gelukt is.

‘De Rothko’ weer te zien
Een van de meest populaire werken die Hammacher aankocht is Rothko’s ‘Grey and Orange on Maroon’. In het interview zegt zij hierover: “Dat is een belangrijk ding, maar niet surrealistisch. Ik heb die aankoop ook nooit verdedigd als surrealistisch. Ik wilde Rothko in de collectie hebben omdat hij harmonieus was met de anderen.” Hammacher vertelt dat Chris Dercon, in de tijd dat hij directeur van Boijmans was, het werk van Rothko wilde verkopen. “Toen heeft de staf van het museum zich verzet en het is er nog.” Tot op heden is ‘De Rothko’ bij bezoekers een favoriet. Ter gelegenheid van de tentoonstelling over Renilde Hammacher is het werk weer te zien in zaal 39.

Lees hier het volledige interview van het NRC Handelsblad met Renilde Hammacher.

Video & televisie

Bekijk hier een ArtTube video waarin Renilde Hammacher vertelt over de Dalí tentoonstelling van 1970 - 1971.

Renilde Hammacher was op vrijdag 10 mei te gast bij De Wereld Draait Door. Bekijk de uitzending hier terug.

Terug