Nieuwsbrief
Hedendaagse kunst in Rotterdam
juni 2013

Vooruitblik Kokoschka

Ruim zestig jaar na de eerste aankoop van een schilderij van Oskar Kokoschka door Boijmans opent het museum op zaterdag 21 september de tentoonstelling ‘Oskar Kokoschka - Mensen en beesten’.

Oskar Kokoschka, Dubbelportret van Hans Mardersteig en Carl Georg Heise, 1919, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Oskar Kokoschka, Dubbelportret van Hans Mardersteig en Carl Georg Heise, 1919, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

In het najaar is in het museum een tentoonstelling te zien met ruim 140 schilderijen en werken op papier van Oskar Kokoschka. Vele werken zijn afkomstig uit internationale topmusea en privécollecties.

De expositie “Bildnisse von Oskar Kokoschka - Menschen und Tiere” die in 1927 plaatsvond in
Kunstsalon Paul Cassirer in Berlijn, is de inspiratie voor de titel van de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Hoewel bij Kokoschka de mens centraal stond, fascineerden dieren hem ook. Hij zag in hen vaak menselijke trekken en omgekeerd, en gaf dieren regelmatig een allegorische rol in zijn schilderijen. Zijn kijk op de wereld is de rode draad in de tentoonstelling die een persoonlijk perspectief biedt op de grote gebeurtenissen uit die periode rondom het begin van de twintigste eeuw en de ontwrichting van Europa door de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Houd de website de komende maanden goed in de gaten voor meer informatie over de tentoonstelling en de opening op 21 september 2013.

Met dank aan

BankGiro Loterij, Ploum Lodder Princen, Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds en Ondernemerskring Bijzondere Begunstigers.

Terug