Nieuwsbrief
Hedendaagse kunst in Rotterdam
juni 2013

Sensory Spaces met Oscar Tuazon

Onder de titel ‘Sensory Spaces’ komt het museum, met dank aan stichting Ammodo, gedurende drie jaar met een reeks solotentoonstellingen van kunstenaars die niet of nauwelijks in Nederland hebben tentoongesteld. Oscar Tuazon bijt het spits af.

Oscar Tuazon, Totaal verkeerd, 2011-2012, beton, staal, triplex, leisteen. Tentoonstelling ‘Minimal Myth’, 2012, Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg.
Oscar Tuazon, Totaal verkeerd, 2011-2012, beton, staal, triplex, leisteen. Tentoonstelling ‘Minimal Myth’, 2012, Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg.

Oscar Tuazon (1975, Seattle) woont en werkt momenteel in Los Angeles. In 2012 was Tuazon te zien in de tentoonstelling Minimal Myth. De aftrap van ‘Sensory Spaces 1’ is zijn eerste solotentoonstelling in Nederland. De kunstenaar maakt een werk speciaal voor deze nieuwe serie, die de komende drie jaar werken toont van kunstenaars die een speciale installatie of ruimtelijke constructie maken in de Willem van der Vorm Galerij. Het eindresultaat is van te voren moeilijk te voorspellen. In een essay dat bij de tentoonstelling verschijnt, geeft de conservator meer uitleg over de tentoonstelling. Na de opening verschijnt op ARTtube een interview met de kunstenaar.

Tuazon wordt, zoals hij zelf zegt, geïnspireerd door de 'built environment’ (gebouwde omgeving). Hij omschrijft zijn werk als volgt: “Ik ben geïnteresseerd in 'outlaw architectuur’ en vooral in de wijze waarop deze beweert dat ruimtes waar we aan gewend zijn, niet voldoen, moeten we met de hand de gebouwde omgeving van onderaf weer opbouwen. Ik heb ooit een werk gemaakt dat ‘Witte muren’ heet. Dit werk was simpelweg een doorgang door een muur. Ik maakte hiermee echter van het lopen van de ene kamer naar de andere een rare ervaring, terwijl dit normaal een alledaagse gebeurtenis is. Ik ga vergelijkbare dingen doen in deze expositiezaal in Museum Boijmans Van Beuningen.

Met dank aan

Deze expositiereeks wordt mogelijk gemaakt door AMMODO. In samenwerking met Galerie Eva Presenhuber, Zurich en Maccarone Gallery, New York.

Terug