Nieuwsbrief
Hedendaagse kunst in Rotterdam
juni 2013

25 jaar Stadscollectie Rotterdam

Naast vele kunstwerken en designobjecten uit de Stadscollectie toont het museum vanaf 8 juni ook enkele werken van kunstenaars en ontwerpers die nog niet in de Rotterdamse collectie vertegenwoordigd zijn. Op prikkelende wijze wordt zichtbaar gemaakt hoe de Stadscollectie er in de toekomst mogelijk uitziet.

Atelier Van Lieshous, Wombhouse, 2004. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Atelier Van Lieshous, Wombhouse, 2004. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

In de tentoonstelling 'De stad, de kunstenaars en het museum' zijn verschillende bruiklenen te zien. Zo is een videoanimatie te zien van Han Hoogerbrugge (Rotterdam, 1963) en werk van Lara Almarcegui (Zaragoza, 1972), kunstenaarsduo Bik Van der Pol en Anne Wenzel (Schüttorf, 1972). Bekijk hier de ARTtube video waarin Anne Wenzel vertelt over de installatie ‘Requiem of Heroism’ die in 2010 al te zien was in het museum.

Ter ere van het 25 jarig jubileum van de Stadscollectie kregen twee kunstenaars de opdracht speciaal voor deze tentoonstelling een geheel nieuw werk te maken, waarmee zij reageren op de tentoonstelling en de ruimte. Prix de Rome winnaar (2011) Edward Clydesdale Thomson (Dundee, 1982) maakt een installatie voor een groot raam in de tentoonstellingsruimte waarmee hij de binnenruimte verbindt met de buitenruimte. Onder de titel ‘Forever Young’ maakt Hendrik-Jan Hunneman (Noordoostpolder, 1970) een monumentaal gordijn van transparant plastic die alle individuele kunstwerken in de tentoonstelling met elkaar verbindt.

Voorstel Hendrik-Jan Hunneman voor site-specific installatie voor Museum Boijmans Van Beuningen.

Design in Rotterdam

Ook toont het museum design uit onder meer de Stadcollectie. De tentoonstelling ‘Design in Rotterdam’ illustreert het uitgesproken karakter van de stad met werk van onder anderen Joep van Lieshout, Jurgen Bey, Richard Hutten en Bas van Beek. Lees hier meer over de tentoonstellingen ter ere van 25 jaar Stadscollectie Rotterdam.
Bertjan Pot, Random Chair, 2003. Aankoop met steun van het Mondriaan Fonds. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Met dank aan
De tentoonstelling 'De stad, de kunstenaars en het museum' is mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Bevordering van Volkskracht.

Naast een structurele bijdrage van de gemeente Rotterdam, hebben onder meer het Mondriaan Fonds (voorheen Mondriaan Stichting en Fonds BKVB), Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, Adessium Foundation, Stichting Stokroos, Stichting Designprijs Rotterdam, H+F Mecenaat, VSBfonds, Europees Keramisch Werk Centrum, Havenbedrijf Rotterdam, Eneco, BankGiro Loterij, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Economische Zaken en Museum Boijmans Van Beuningen de Stadscollectie ondersteund.

Terug