Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief mei 2013

Uitnodiging openbare les

Kunstonderwijs is belangrijk voor kinderen! Op dinsdag 18 juni schetst Anne van der Kooi, lector Brede School aan de Hogeschool Rotterdam, in zijn openbare les in Museum Boijmans Van Beuningen een nieuw perspectief voor brede scholen; onder meer hoe kunstlessen ook belangrijk zijn voor cognitieve ontwikkeling.

Wolf Brinkman tijdens de Energie Werkplaats in Museum Boijmans Van Beuningen
Wolf Brinkman tijdens de Energie Werkplaats in Museum Boijmans Van Beuningen

Anne van der Kooi is van mening dat brede scholen ‘Leergemeenschappen met samenhangende en elkaar versterkende leercontexten’ zouden moeten worden. Kinderen leren per definitie opbrengstgericht. Zo werkt het brein nu eenmaal. Waarom moeten we er dan een politiek of maatschappelijk issue van maken? Zou dat te maken kunnen hebben met de wijze waarop het onderwijs aan kinderen wordt aangeboden? Is het onderwijs wel betekenisvol genoeg voor het kind?

We weten dat leren betekenisvol is als het aansluit bij kennis die het kind al ergens in het brein heeft opgeslagen. De meeste informatie die een kind opslaat, komt van buiten het onderwijs en dat zal in de wereld van moderne media en communicatie alleen maar toenemen.

De vraag is dus hoe we die informele wereld van het kind kunnen verbinden met de formele wereld van taal- en rekenonderwijs en andere kennisvakken.

Het programma:
14.30 uur: inloop
15.00 uur: Welkom door Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen
15.10 uur: Ron Bormans, Voorzitter CvB Hogeschool Rotterdam
15.20 uur: Openbare les Anne van der Kooi, Kenniscentrum Talentontwikkeling
16.00 uur: Wolf Brinkman, Kunstenaar
16.15 uur: Catrien Schreuder, hoofd afdeling Educatie Museum Boijmans Van Beuningen
16.30 uur: Afsluiting door Frans Spierings, Kenniscentrum Talentontwikkeling
16.45: uur Borrel
17.45: uur Eindtijd

Wilt u het programma bijwonen?
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en uitsluitend op uitnodiging. Indien u deze openbare les wilt bijwonen dan kunt u zich aanmelden via educatie@boijmans.nl. Graag aanmelden vóór 4 juni met onderwerpregel 'aanmelding openbare les 18 juni' met in de mail uw naam en schoolnaam.

Terug