Nieuwsbrief
Verhalen
april 2013

Een interview met ‘Dalí’

Ken jij de kunstenaar Salvador Dalí? Op zondag 26 mei zijn in het museum twee muziektheatervoorstellingen te zien over deze kunstenaar. Lees snel verder voor een interview met de acteur die Dalí speelt in dit toneelstuk.

Scčnefoto door Stephan van Hesteren
Scčnefoto door Stephan van Hesteren

Salvador Dalí (acteur René Groothof), heeft zich aan het eind van zijn leven laten invriezen om zijn geniale talent niet verloren te laten gaan. Hij ontwaakt voor het oog van het publiek in een klein achterafzaaltje van een museum onder toeziend oog van een suppoost. We stelden hem een paar vragen over zijn rol als Dalí:

Vraag 1: Wie is Salvador Dalí?
“Ik ben een schilder/kunstenaar, en geboren in 1904 in Spanje. Mijn broer heette ook Salvador, maar hij stierf 9 maanden voordat ik ben geboren; ik ben naar hem vernoemd. En ik heb een enorme snor.
In mijn schilderijen en werken probeer ik altijd iedereen op het verkeerde been te zetten. Een van mijn werken is de kreeftentelefoon, die staat in Museum Boijmans Van Beuningen; het lijkt een echte telefoon, maar de hoorn is een kreeft. Al in 1970 was een tentoonstelling van mij te zien in Boijmans. Er was van alles te zien: mieren, schedels, monsters, blote vrouwen, dood en liefde, alles.
Dus ik zou maar komen kijken als ik jou was. Zo iemand zoals ik zie je maar eens in je leven.”

Vraag 2: Wat vindt u zelf het mooiste kunstwerk?
“Ik vind mezelf maar een matig schilder eerlijk gezegd. Maar het gaat erom wat je wilt vertellen en daar ben ik weer uitermate briljant in. 'Het Melkmeisje' van Vermeer vind ik geniaal en een van de mooiste schilderijen die ik ooit heb gezien.”

Vraag 3: Wat heeft u allemaal meegemaakt nadat u ontwaakt bent?
“Ja, daar moet je de voorstelling voor zien, het lijkt me niet zo leuk omdat nu te verklappen. In ieder geval word ik wakker - daar kun je van op aan. En waar word ik wakker? In een museum. Wauw! En er is publiek. Dan voel ik me in mijn element.
Dus kom kijken en maak kennis met een van de grootste genieën van de 20ste eeuw.”

Klik hier voor meer informatie over deze muziektheatervoorstelling. En reserveer meteen kaartjes voor een van de twee voorstellingen.

Terug