Nieuwsbrief
Een nacht in het museum
maart 2013

Boekentip van Deirdre: De Boomhut

‘De Boomhut’ is een boek met alleen maar tekeningen en etsen, gemaakt door een vader en een dochter. Het boek is al een paar jaar oud (of jong), dus misschien ken je het al, maar Deirdre las het vorige week pas voor het eerst en vond het zo mooi dat ze jullie er over wil vertellen.

Tekening uit het boek 'De Boomhut'
Tekening uit het boek 'De Boomhut'

“Door een striemende regenbui zwemt een ijsbeer naar een boom met een hut, een boomhuteiland eigenlijk. Als de lucht is opgeklaard komt een bruine beer hem gezelschap houden in de hut. Ze lezen boekjes, eten, drinken en ze krijgen bezoek van een stoet dieren, eerst duizenden roze flamingo’s, dan van panda’s, uilen, een pauw, een nijlpaard. Het zijn prachtige, dromerige tekeningen, zonder tekst. Je kan er zelf je verhaal bij bedenken. Waar komen de dieren vandaan, waarom komen ze naar de boomhut? Het mooiste plaatje vind ik de laatste, als alle dieren vertrokken zijn en de beren weer met z'n tweeën zijn en in het blauw van de nacht, op het dak van de boomhut naar de volle maan kijken.

Het boek is gemaakt door een vader en dochter. Ronald Tolman maakte etsen van het water en de boom; zijn dochter Marije tekende de dieren. Die twee verschillende manieren van tekenen zie je heel mooi als de neushoorn tegen de boom botst: de trilling die daardoor ontstaat laat Ronald Tolman zien door de ets twee keer te drukken, alsof je dubbel ziet.
Vader en dochter maakten afgelopen jaar nog een mooi boek, ‘Het eiland’, daarin zwem je met de beer mee door een bijzonder eilandrijk.”

Bekijk ook de websites van Marije Tolman en Ronald Tolman.

Marije Tolman & Ronald Tolman, ‘De Boomhut’, 2009 en ‘Het eiland’, 2012

Deirdre Carasso
Deirdre werkt in het museum en is moeder van drie dochters. Ze vindt het heel leuk om samen met ze een boek te lezen. Alle bijzondere boeken over kunst tipt ze voor Boijmans Club kids!

Terug