Nieuwsbrief
Nieuwsbrief zomer 2008
zomer 2008

Limited/Unlimited

Op 14 juni opent in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Limited/Unlimited – Honderd jaar Dutch Design. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de verschijning van het boek Goed in Vorm: honderd jaar ontwerpen in Nederland.

Oxenaar en Kruit (Nederlandsche Bank), Bankbiljet 50 gulden, 1982
Oxenaar en Kruit (Nederlandsche Bank), Bankbiljet 50 gulden, 1982

De Nederlandse vormgeving is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. In de tentoonstelling worden gebruiksobjecten getoond die door Nederlandse ontwerpers zijn vormgegeven, zoals stoelen, strijkijzers, radio’s, vazen, textiel en verpakkingen. In de opstelling ziet de bezoeker in één oogopslag uit elk decennium van de afgelopen eeuw twee ontwerptradities naast elkaar: ambachtelijke of in kleine series gemaakte objecten naast producten die vervaardigd zijn in de Nederlandse industrie. De expositie plaatst de aandacht van het Dutch Design voor het unicum in een brede historische context. Verschillende invloeden en trends werkten in op beide ontwerptradities.

Ambachtelijk gemaakte objecten, of experimentele, in kleine serie vervaardigde objecten, hebben meer aandacht gekregen dan producten ontworpen door anonieme ontwerpers. Deze laatste zijn zeer zeker niet altijd minder waardevol of innovatief. Veel industriële massaproducten zijn zodoende in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen terecht gekomen. De eenvoudige serviezen van Regout en de Sphinx uit het begin van de eeuw, het glas van de Kristalunie uit de jaren dertig, de Gero ontwerpen uit de jaren vijftig en zestig en kantoormeubilair uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn hiervan sprekende voorbeelden.

Het boek Goed in Vorm: honderd jaar ontwerpen in Nederland, schetst de achtergrond van het succes van de Nederlandse vormgeving. Het belicht de sociaal-maatschappelijke en artistieke context van het Nederlands ontwerp in de vorige eeuw. Auteur is Mienke Simon Thomas, conservator van het museum.

Op donderdag 9 oktober 2008 organiseert het museum een lezingenmiddag in samenwerking met de Premsela Stichting. Zie: www.boijmans.nl of www.premsela.org. 

Terug