Nieuwsbrief
Een nieuw begin

Hand Made - Lang leve het ambacht!

Dit voorjaar komt in Museum Boijmans Van Beuningen het ambacht tot leven. Met de meest uitzonderlijke objecten ooit door mensenhanden gemaakt, en op een bijzondere manier geordend, live demonstraties van vaklieden, allerhande workshops en verassende markten met handgemaakte producten, kunt u er niet omheen: Hand Made: lang leve het ambacht!

Grayson Perry, The Tomb of the Unknown Craftsman (Graf van de onbekende ambachtsman), 2011. Beeld courtesy van de kunstenaar en Victoria Miro Gallery, Londen. © Grayson Perry. Foto: Stephen White
Grayson Perry, The Tomb of the Unknown Craftsman (Graf van de onbekende ambachtsman), 2011. Beeld courtesy van de kunstenaar en Victoria Miro Gallery, Londen. © Grayson Perry. Foto: Stephen White

Vanaf 9 maart 2013 staat Museum Boijmans Van Beuningen in het teken van het ambacht. U ziet bijna uitgestorven ambachtstechnieken en eigentijdse kruisbestuivingen tussen ambacht en design. Bekijk een zestiende-eeuwse kookpot en virtuoos handwerk uit de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen, de jurken van Iris van Herpen en de kikkertafel van designer Hella Jongerius. Naast de tentoonstelling leert u in de workshops en demonstraties alles over bijvoorbeeld boekbinden of maakt u een 3D-print van uw eigen ontwerp.

Het ambacht wint de afgelopen jaren veel aan populariteit. Niet alleen designers laten zich erdoor inspireren, ook in de privésfeer is het doe-het-zelven weer helemaal terug van weggeweest. En de ambachtseconomie staat hoog op de innovatie-agenda.

Vijf experts over de populariteit van het ambacht en de relevantie van Hand Made, vanuit hun eigen vakgebied:

Mienke Simon Thomas, senior conservator toegepaste kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen:
“Ik zie deze tentoonstelling als een voorbeeld van de wijze waarop een museum een rol kan spelen in een actueel debat. Onze rijke collectie van handgemaakte voorwerpen en alle kennis die daarover in de loop der jaren in het museum vergaard is, zal (hoop ik) het niveau van de discussie over het ambacht verdiepen en het beeld dat de mensen ervan hebben aanzienlijk verrijken.”

Monique de Ruiter, hoofdredacteur vtwonen, mediapartner van Hand Made:
“Wat ik zo leuk vind is dat Hand Made ontstaat vanuit gedegen kennis en onderzoek, maar tegelijkertijd in staat is het ambacht dicht bij de mensen te brengen. Dit is ook waar vtwonen voor staat: het product wordt in een context geplaatst, waardoor een verhaal verteld wordt. Zonder concessies te doen aan het vakmanschap, wordt met Hand Made op een onorthodoxe manier een hele speelse tentoonstelling neergezet.”

Arjo Klamer, hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam:
“Er moet meer waardering komen voor creatief werk, kwaliteit en vakmanschap. (…) Ambachtslieden zijn de kern van de samenleving zou je kunnen zeggen. Het staat voor kwaliteit. We zijn er afhankelijk van, loodgieters, dakwerkers, noem ze maar op. Je hebt ze ook geregeld nodig als je een huishouden runt. Maar ik denk dat het wel om meer gaat dan alleen dat. Ambachtslieden dragen ook bij aan de versterking van de Nederlandse economie.”

Glenn Adamson, Deputy head of research Victoria & Albert Museum in Londen en auteur van het boek ‘Thinking Through Craft’:
“Craft is at the forefront of the public imagination these days; it could not be a better time for the Boijmans to undertake such an exhibition. The extraordinary breadth of the project will attest to the pervasive relevance of skill and the handmade, both historically and in the 21st century.”

Jeroen Junte, design criticus voor onder meer de Volkskrant, het Financieele Dagblad en designmagazines Eigen huis & Interieur en Frame Magazine:
“Er zijn nogal wat exposities geweest de afgelopen tijd over de opkomst van het traditionele ambacht in design. (…) Museum Boijmans Van Beuningen stelt het ambachtelijk design in historisch perspectief.”

Terug